Grin is tot nu toe een van de meest besproken cryptomunten van 2019. De coin is15 januari dit jaar gelanceerd op de blockchain van Mimblewimble. De cryptomunt is in meerdere opzichten opvallend: geen ICO of pre-mine. De ontwikkelaars achter Grin zijn vrijwilligers en de community financiert hun activiteiten. Grin kent een aantal fans die behoorlijk wat geloofwaardigheid hebben in de cryptowereld zoals cyberpunk Jameson Lopp (lees hier ons interview met Lopp: "Exchanges zijn het grootste systeemrisico binnen deze industrie")
Running grin
— Jameson Lopp (@lopp) January 15, 2019
https://bitcoinmagazine.nl/2019/01/crypto-101-wat-is-het-mimblewimble-protocol-2/
https://www.cudominer.com/update-status/
De invloedrijke beheerder van BitcoinTalk, Theymos, zei dit ook in een forumpost:
[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]I'm super excited about grin… it's clearly built in the same cypherpunk spirit that Bitcoin was: increased freedom/sovereignty through technology.[/penci_blockquote]
Na Bitcoin is Grin de enige cryptomunt die als betaalmiddel geaccepteerd wordt voor diensten op BitcoinTalk.
Grin minen
Het delven van de Proof-of-work coin Grin is echter een ander verhaal. In tegenstelling tot vele andere cryptovaluta heeft Grin twee proof of work (PoW) algoritmes ontworpen. Het idee erachter is om minder elektriciteit te verbruiken en een ‘ratrace’ in miners te voorkomen zoals we bij bitcoin hebben gezien.
De twee "Cuckoo Cycle" PoW-algoritmes zijn allereerst "AR" of ASIC-Resistant en de andere "AF" of ASIC-‘friendly’. Beiden kunnen alleen met GPU’s worden gedolven en niet met ASIC-miners.
Het AR PoW algoritme heet Cuckaroo29. Het vereist minder RAM om Grin te minen, maar het heeft een beperkte levensduur. Naar verwachting is het over twee jaar uitgefaseerd.
Cuckatoo31 moet op de lange termijn met ASIC te minen zijn. Het kan momenteel alleen met videokaarten met hoge specificaties en veel geheugen gedolven worden. Dat maakt Grin via dit algoritme lastig te produceren – voor het grote publiek.
GPU en ASIC
ASIC-miners vereisen duurdere SRAM met duurdere miners tot gevolg. Een Obelisk miner voor Grin kan oplopen tot 6.000 dollar per stuk. Daarnaast blijven GPU’s zich ook ontwikkelen, waardoor deze prijstechnisch een interessant alternatief blijven.
Cuckatoo32 is het volgende Grin PoW algoritme dat in 2020 gelanceerd worden. Het zal meer eisen gaan stellen aan de GPU’s , zal GPU's met nog meer RAM nodig hebben - misschien wel boven de limiet van de GPU's van consumenten. Dit zou de dynamiek terug naar ASIC's kunnen veranderen.
Mining software
Bottom line: het minen van Grin is niet eenvoudig en blijft tot nu toe beperkt tot doorgewinterde miners.
Nu komt softwareleverancier Gudo Miner met een programma om laagdrempelig Grin te minen. Cudo wil hiermee de “massa” te bereiken, cryptoliefhebbers die tot nu toe hun handen niet hebben gebrand aan een miner. Ceo Matte Hawkins van Gudo Miner licht toe: "Ons doel is om het zo eenvoudig en betrouwbaar mogelijk te maken om crypto te minen op Mimblewimble. We willen dat GPU's ook in de toekomst Grin kunnen blijven minen."
Bron: Cryptoglobe
Grin meetup Amsterdam
Bitcoin Magazine NL is mediapartner van de Grin meetup in Amsterdam 26 maart 2019 aanstaande.