Non-profit stuurt brieven naar SEC en verzoekt toezichthouder om bitcoin ETF’s af te wijzen

De Securities and Exchange Commission moet de bitcoin spot exchange-traded fund (ETF‘s) afwijzen. Dat vindt de non-profitorganisatie Better Markets.

Tegengas

Ze hebben daarom een brief naar de toezichthouder gestuurd met daarin de wens om alle aanvragen terug te sturen naar de tekentafel en ze vooral niet goed te keuren. Better Markets is bezorgd over de mogelijke schade voor investeerders die het zou kunnen veroorzaken. In een verklaring schrijft Stephen Hall, juridisch directeur en effectenspecialist:

“De crypto-industrie heeft $2.000 miljard aan verliezen gezien, en ook verschillende handhavingsacties, faillissementen, rechtszaken en strafrechtelijke vervolgingen ondergaan.”

“Ondertussen zijn de belangrijkste begunstigden van de crypto-rage de criminelen die het gebruiken om ransomware, het witwassen van geld en allerlei soorten illegaal gedrag mogelijk te maken. Het is binnen deze context dat de SEC de laatste golf bitcoin ETF-aanmeldingen deze maand moet evalueren.”

Better Markets diende deze argumenten dinsdag in de vorm van twee brieven in. Het gaat in het bijzonder om de ETF-aanvragen die in de afgelopen maanden zijn ingediend, afgetrapt door BlackRock in juni. De non-profitorganisatie is opgericht in de nasleep van de financiële crisis van 2008. Het richt zich op de publieke belangstelling voor financiële markten en hervormingen daarin.

SEC en ETF’s

De SEC heeft nog altijd geen spot bitcoin ETF goedgekeurd en alle eerdere pogingen afgewezen. Voorzitter Gary Gensler spreekt al langere tijd zijn bezorgdheid uit over fraude en manipulatie. Daarentegen is een op futures gebaseerde bitcoin ETF al wel enkele jaren goedgekeurd in de Verenigde Staten.

Hall vervolgt:

“Onze brieven met commentaar dringen er bij de SEC op aan om consistent te blijven met haar eerdere bevelen om dergelijke indieningen af te keuren en de acht voorgestelde regelwijzigingen die in behandeling zijn bij het bureau te verwerpen.”

Better Markets ziet ook een gevaar dat de ETF’s worden gebouwd rond Coinbase als partner voor het toezicht op de markt. Volgens hen vindt “slechts een klein deel” van de wereldwijde spot bitcoinhandel op Coinbase plaats.

“Daarom zou het vertrouwen op een beurs die zo’n klein deel van de totale handel in bitcoin vertegenwoordigt voor markttoezicht op een commodity die de reputatie heeft zwaar te worden gemanipuleerd via wash-trading, weinig of geen waarde toevoegen aan het detecteren of afschrikken van manipulatie.”

Better Markets merkt tot slot ook op dat Coinbase niet is geregistreerd bij de SEC of de Commodity Futures Trading Commission, maar juist in juridische problemen met de SEC zit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFSEC