Noorse bitcoin miner verhuist naar poolcirkel door hoge elektriciteitskosten

Het Noorse bedrijf Kryptovault AS gaat in de buurt van de de poolcirkel bitcoin minen. Door de stijgende elektriciteitskosten in het land verhuizen ze naar de meer noordelijke regio’s.

Bitcoin mining

Noorwegen is een perfecte plek voor bitcoin miners. Naar verluidt is 98% van de elektriciteit afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Ook is het er koud, wat een extra pre is voor het koelen van de mining faciliteiten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kryptovault AS is van plan het grootste deel van haar mining rigs naar het koudste deel van Noorwegen te verplaatsen. De CEO van het bedrijf, Kjetil Hove Pettersen, vertelt dat de elektriciteitsprijzen daar 160 keer goedkoper zijn dan in het zuiden van het Scandinavische land.

Waterkrachtcentrales zijn een belangrijke energiebron in Noorwegen. Het is 100% groen en in overvloed aanwezig. Bitcoin miners zijn daarmee dus niet slecht voor het milieu, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt.

Er is ook een nadeel: het transport van de ASIC’s is vrij duur, zo vertelt Pettersen.

“Het verhuisproject brengt natuurlijk andere kosten en complicaties met zich mee, maar met de huidige omstandigheden is het enorm belangrijk om dit te doen.”

Energieprijzen

Door watertekorten zijn de energieprijzen in de buurt van Oslo de afgelopen twee jaar omhooggeschoten. Ten noorden van de stad Tromsø dalen de elektriciteitsprijzen nog wel.

Volgens een onderzoek van Arcane Research is Noorwegen momenteel goed voor bijna 1% van álle rekenkracht uit de wereld. Onder andere Northern Data, Bitdeer, Bitzero en COWA zijn actief in het land.

Bitcoin miners worden ook ingezet om brandhout en zeewier te drogen met de hitte van miners.

Ook zijn er invloedrijke personen die het zien zitten in de hele mining industrie. De Noorse ex-minister van Klimaat en Milieu is voorstander. Sveinung Rotevatn onthulde al eens dat hij bitcoin heeft. Hij vond het een “goed spaarmiddel”.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!