Oekraïns wetsvoorstel voor legalisering bitcoin goedgekeurd door parlement

Na maanden van discussie en onderhandeling en een veto van de president is het wetsvoorstel omtrent virtuele assets klaar om onderdeel van het Oekraïense recht te worden. De laatste versie van de wet bevat aanpassingen die door president Zelensky zelf voorgesteld zijn.

Met de nieuwe wet kunnen Oekraïners onder andere hun inkomensaangifte in virtuele assets doen, kunnen banken rekeningen openen voor cryptobedrijven en worden Oekraïense cryptobeurzen legaal in het land. Het doel van de nieuwe wet is onder meer om een gunstig vestigingsklimaat te scheppen in Oekraïne voor de industrie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Minister van digitale transformatie in zijn nopjes

Mykhailo Fedorov, de minister van digitale transformatie van Oekraïne, is in zijn nopjes met de implementatie van de nieuwe wet. “Oekraïne staat al in de top 5 landen als het gaat om het gebruik van cryptocurrency’s. Vandaag zetten we een nieuwe stap voorwaarts met de goedkeuring van de nieuwe wet voor virtuele assets”, aldus Fedorov.

Volgens berichtgeving van lokale media is het ministerie op dit moment ook aan het werk om civiele- en en belastingwetten aan te passen om beter te passen op de nieuwe wet voor virtuele assets. Bloomberg bevestigde dit nieuws later ook.

Het lijkt erop dat Oekraïne zich de komende jaren wil profileren als een hub voor de industrie en de concurrentie wil aangaan met onder andere El Salvador en de vele Amerikaanse staten die zich op soortgelijke wijze profileren. Interessant om te zien hoe op deze manier de “strijd” om bitcoin losbarst op het hoogste politieke niveau.

Het veto van president Zelensky

In oktober werd reeds een soortgelijk wetsvoorstel goedgekeurd door het parlement, in de hoop dat Oekraïne daarmee een leider in de industrie zou worden. President Zelensky ging daar met een veto echter hoogstpersoonlijk voor zitten.

In het voorstel van oktober zat namelijk het plan om een nieuwe entiteit in het leven te roepen die samen met het ministerie van digitale transformatie, de centrale bank en de nationale financiële toezichthouder de industrie zou moeten controleren.

Zelensky zag die nieuwe entiteit echter niet zitten om de doodeenvoudige reden dat er geen budget voor is.

Met enkele aanpassingen stuurde Zelensky de wet terug naar het parlement en die accepteerden het voorstel van de president. Waardoor het nu wachten is op het moment dat het voorstel onderdeel wordt van het Oekraïnse recht.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

De prijs in euro’s:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....