President Oekraïne komt met verbeterd wetsvoorstel over regulering cryptomarkt

Vandaag (woensdag 6 oktober, red.) heeft het kantoor van de president van Oekraïne een wetsvoorstel teruggestuurd naar het parlement. Het gaat om een “alomvattend regelgevend kader voor digitale activa”, zo schrijft The Block.

Revisie van wetsvoorstel

President Volodymyr Zelensky moest terug naar de tekentafel omdat er zich een aantal problemen voordeden. De overheid heeft al langer uitgesproken om Bitcoin de ruimte te geven, maar het oprichten van een nieuwe regelgevende instantie voor de crypto-industrie zou te duur zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit was namelijk één van de punten die in een eerdere versie van het wetsvoorstel werd opgesteld:

“De oprichting van een nieuw orgaan, zoals bepaald door deze wet, zal aanzienlijke uitgaven van de staatsbegroting vergen. Daarom stelt Volodymyr Zelensky voor om de regulering van de circulatie van virtuele activa onder de bevoegdheid van de National Securities and Stock Market Commission op te nemen.”

De National Securities and Stock Market Commission is het Oekraïense versie van onze Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Je zou het ook kunnen vergelijken met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

De Oekraïnse tak is echter ook behoorlijk onder gefinancierd. In 2019 (waarvan de meest recente cijfers zijn gepubliceerd) gegevens, bedroeg het budget van de commissie iets meer dan 135 miljoen hryvnya. Dat komt neer op ongeveer $5 miljoen. Toch komt de regulering van de crypto-industrie op hun bordje te liggen.

Regelgevend kader

De Verchovna Rada, het parlementaire orgaan van Oekraïne, had de eerste versie van het wetsvoorstel al op 8 september goedgekeurd. Het land werkt al jaren aan een formeel regelgevend kader om cryptocurrency’s te legaliseren.

Ondanks die dat er nu eindelijk duidelijkheid blijkt te komen over de positie van Bitcoin in het land, staat de cryptomarkt er goed voor in Oekraïne. In het verleden heeft de overheid al verschillende keren gehint naar maatregelen om cryptobedrijven te verwelkomen. Dat wordt nu dus realiteit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsoekraine