5 redenen waarom Bitcoin (BTC) niet in een bearmarkt zit

1025 totale weergaven
|

De bitcoin (BTC) koers maakt een behoorlijke dip door afgelopen
maandagavond Nederlandse tijd.
Er was sprake van
een kort moment dat de koers naar $53.500 kelderde. De laatste keer
dat de koers zo laag kwam, was op 5 mei met een prijs van $52.925.

We zitten nu ruim 14% van de laatste all time high van $64.480 af.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin dip? Zoom dan uit

Wat te doen als lange termijn investeerder bij deze heftige korte termijn koersschommelingen? Dan is het verstandig om uit te zoomen en de rust te bewaren.

Een paar cijfers op
een rij:

  • Bitcoin laat op de weekgrafiek nog steeds een plus van +4,4% zien (ondanks deze dip)
  • Kijken we naar de jaargrafiek, dan ligt de plus op een onwaarschijnlijke +550%
  • De totale marktwaarde ligt nog boven de 1.000 miljard dollar
  • Het aantal bitcoin wallets en nodes blijft dagelijks groeien

Technisch analisten
zullen meer de nadruk leggen op de korte termijn, terwijl zogenaamde on-chain analisten veel meer uitzoomen. Dit zijn marktanalisten die
kijken naar de bredere patronen in de markt:

  • wat doen de adressen met een grote hoeveelheid bitcoin, de zogenaamde whales met minstens 1.000 BTC op één adres?
  • zijn deze whales aan het verkopen of kopen ze juist bij zodra de koers dipt?
  • wat doen de miners, de bedrijven die gezamenlijk goed zijn voor ~900 BTC per dag. Zijn ze aan het verkopen of niet?
  • in welke fase van de huidige bullcyclus zitten we nu? wat zeggen de lange termijn modellen zoals stock-to-flow van de Nederlander Plan B?

Gezien de leeftijd van bitcoin (12 jaar) en de relatief kleine marktwaarde (acht keer kleiner dan goud), zal dit niet de laatste keer zijn dat de koers plots even dipt. Dat is onderdeel van de ontwikkeling die deze asset doormaakt.

1. Lange termijn hodlers accumuleren

Een van de
bekendere on-chain analisten is Willy Woo. Hij heeft een betaalde nieuwsbrief met ruim 350.000 abonnees, hij is regelmatig te gast bij
podcasts zoals What Bitcoin Did van Peter McCormack én hij is een
oudgediende.

Hij heeft namelijk al minstens twee bull-bear cycli
meegemaakt (2013 en 2017 bullmarkten en 2014/2015 en 2018
bearmarkten).

Kortom, hij weet
waar hij het over heeft, hoewel je je oordeel nooit moet laten
afhangen van één individu. Don’t trust, verify is een veelgebruikte slogan onder bitcoiners. Geen elk ego is groter dan bitcoin.

Met andere
woorden: Woo kan gelijk hebben, maar test vooral zijn aannames. Ondanks deze nuance blijft Woo voor onze redactie een dankbare online bron die zijn waarde heeft bewezen.

Naar aanleiding van
de duikeling van maandagavond dook Woo direct in de pen en kwam met
een serie tweets.

We gaan deze tweetstorm stap voor stap uitleggen. Wat zegt Woo, hoe moeten we zijn woorden nu interpreteren en wat neem je zelf mee naar huis?

Hij maakt gebruik van Glassnode, dat is een bedrijf uit Duitsland/Zwitserland dat zich specialiseert in data op de bitcoin blockchain. Zij weten hoe de blockchain zich gedraagt. Glassnode heeft als belang om de markt zo goed mogelijk te representeren.

Welke clusters aan bitcoin adressen komen in actie zodra de koers dipt? Welke adressen zijn BTC tijdens deze bullmarkt aan het accumuleren wat er ook gebeurt met de prijs? In vakjargon noemen we deze adressen de ‘Rick Astleys’.

De wereldhit van deze Britse zanger was natuurlijk ‘Never Gonna Give You Up’. Met andere woorden: dit zijn de lange termijn hodlers. Zij gaan ‘nooit’ hun bezit in bitcoin opgeven, ze willen alleen maar meer.

Zij hebben een aantal overtuigingen. Een van de overtuigingen: bitcoin is beter geld dan de dollar en de euro en bitcoin is een betere store of value dan goud.

En het zijn dan ook deze clusters waar ook Woo zijn tweetstorm omheen bouwt: de groep die accumuleert, juist op de momenten dat de prijs keldert.

Het eerste punt wat hij maakt: het is een terugkerend patroon dat de ‘zwakke handjes’ die hun satoshi’s verkopen dit doen aan de ‘sterke handen’ van deze ‘Rick Astleys’.

Conclusie: lange termijn ‘hodlers’ kopen bij in 2021, hun wallets worden dikker en dikker

2. Bitcoin als kasreserve

Maar er zijn anno 2021 ook andere factoren die een rol spelen. Het zijn trends in de markt die in 2017 nagenoeg afwezig waren.

Want het tweede punt dat hij maakt is: we hebben nu bedrijven die bitcoin op hun bedrijfsbalans zetten. Tesla, Square, MicroStrategy, maar ook een game-ontwikkelaar als Nexon die 100 miljoen dollar aan BTC opsnoepte.

Toegegeven: Tesla verkocht 10% van haar bezit, maar ze behield ook 90%. De automaker kon nu eenmaal winst schrijven over het eerste kwartaal over 2021, mede door die bitcoin aankoop. Die winst kan men weer gebruiken voor haar business.

Kortom: je kunt bitcoin hodlen voor de lange termijn, maar je aandeelhouders tevreden houden door soms tussentijds winst te nemen.

Conclusie: bedrijven kopen bitcoin als kasreserve aan. Deze trend zet zich in 2021 door

3. Grayscale Bitcoin Trust

Een belangrijke koper in de markt is Grayscale, zij hebben het zogenaamde Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Een van de kenmerken: dit fonds moet de onderliggende bitcoin vasthouden, want de aandelen in het trust liggen voor minstens 6 maanden vast.

Grayscale heeft 654.885 Bitcoin in beheer, zij gaan voorlopig dit niet van de hand doen. Sterker nog: ze gaan meer zelf bijkopen om de vraag naar hun GBTC product aan te zwengelen.

Conclusie: Grayscale is een belangrijke koper én hodler in de markt, dat blijven ze voorlopig

4. Voor speculatie is minder fysieke bitcoin nodig

Een van de kenmerken van elke markt: je kunt ermee speculeren. Of het nu aandelen, obligaties, goud, olie of bitcoin is, handelaren kunnen een hefboom gebruiken met geleend geld.

Dat is een zéér specifieke activiteit en niet bedoeld voor beginners. Maar deze markt is sinds 2017 meer ‘volwassen’ geworden vanuit het standpunt van de financiële industrie.

Op een beurs als FTX is een hefboom mogelijk, terwijl er minder onderliggende BTC (lees: fysieke bitcoin) nodig is om dat product aan te bieden. Dat is meteen ook een risico, want zodra de derivatenmarkt te oververhit is, kan dat overslaan naar de spotmarkt.

Lange termijn particuliere hodlers kunnen dan weer last krijgen van koersschommelingen veroorzaakt door de derivatenmarkt. Dus misschien vanuit een particulier oogpunt is dit helemaal niet zo’n positieve ontwikkeling.

Maar bitcoin is ook een financieel product en bedrijven springen op die asset om er producten zoals een hefboom, maar ook borrowing en lending producten aan te hangen.

Conclusie: de derivatenmarkt is volwassener in 2021, ze hoeven minder fysieke bitcoin te gebruiken voor hun speculatieve activiteiten

5. Bitcoin tijdens Silk Road

Tenslotte nog een mooie observatie van Woo. Tijdens de begindagen was bitcoin vooral een betaalmiddel op online marktplaatsen zoals Slik Road. Juist omdat het een betaalmiddel was, wisselden munten ook vaker van eigenaar.

Bovendien was het groepje dat bitcoin bezat, vele malen kleiner. Momenteel zijn er ~100 miljoen gebruikers op het bitcoin netwerk, zo bleek uit recent onderzoek van Pantera Capital.

In dit kader is het interessant om het (nogmaals) het artikel “Visions of Bitcoin – How major Bitcoin narratives changed over time” van Nic Carter en Hasu aan te stippen. Zij beschrijven hoe de narratieven zijn veranderd sinds 2009.

We zitten nu in een fase dat bedrijven én overheden bitcoin zien als een spaarmiddel.

5 redenen waarom Bitcoin (BTC) niet in een bearmarkt zit

Verschillende Bitcoin narratieven over de tijd (bron).

Conclusie: bitcoin is meer een spaarmiddel dan een betaalmiddel momenteel. Daardoor neemt de circulatie af.


De takeaway voor de lezer is dan ook, hoewel géén financieel advies: blijf kalm bij schommelingen, handel niet in paniek en kijk naar het grotere plaatje.

En maak vooraf altijd een plan welke gedeelte van je bitcoin bezit je uitzit (spaart wat er ook gebeurt) en welk gedeelte je op welk prijspunt inwisselt voor euro’s. Er is geen één manier waar iedereen aan zich moet houden, dat is ook bitcoin, jij maakt de keuze.


Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
markton-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...