Onafhankelijk Russisch nieuwsplatform Meduza haalt via crowdfunding 3.75 bitcoin op

Meduza is een in Letland gevestigd nieuwsplatform dat volgens de website "verslag doet van het echte Rusland, zoals het op dit moment is". Sinds maart heeft het de optie geopend om aan het platform te doneren met Amerikaanse dollars, euro's, bitcoin en meer.

In totaal heeft het al meer dan 250.000 dollar ontvangen, waarvan 116.953 dollar aan bitcoin. Meduza heeft tot nog toe 3,75 bitcoin ontvangen van mensen die het platform willen steunen. Het is interessant om te zien hoe bitcoin op deze manier bijdraagt aan de onafhankelijke informatievoorziening in Rusland.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Adverteerders liepen weg

De geldproblemen voor Meduza startte in april 2021 nadat verschillende mediabedrijven in het land verplicht werden om bij ieder nieuwsbericht een grote waarschuwing te zetten dat ze "internationale agenten" zijn. Dat heeft ertoe geleid dat praktisch alle adverteerders van het platform zijn verdwenen, omdat ze daar niet mee geassocieerd willen worden.

Die problemen werden groter nadat het conflict in Oekraïne van start ging. Plotseling konden ze geen geld meer ontvangen van mensen die het bedrijf vanuit Rusland wilden steunen. Dat heeft alles te maken met de SWIFT-ban die momenteel voor Rusland geldt. Meduza is, zoals eerder aangegeven in Letland gevestigd, dus geld overmaken lukt niet meer voor Russen.

Daarom heeft het besloten de internationale gemeenschap aan te spreken en om steun te vragen om de onafhankelijk journalistiek in Rusland overeind te houden. Het doel is om 10.000 donateurs te verzamelen, waar ze al redelijk bij in de buurt zijn. Meduza heeft in ieder geval al 3,75 bitcoin ontvangen van gulle bitcoiners die het platform een warm hart toedragen.

De kracht van bitcoin

De problemen van Meduza tonen ook meteen de kracht van bitcoin. Russen kunnen het platform op dit moment niet steunen met fiatgeld, maar het Bitcoin netwerk draait altijd en hanteert voor iedereen dezelfde regels. Heb jij de volledige controle over jouw bitcoin, dan kan in principe niemand jouw transacties tegenhouden.

Dat is een belangrijk aspect van bitcoin waar wij in het Westen gelukkig nog niet op hoeven te leunen om het vrije woord te beschermen. De realiteit is echter dat dingen in het leven snel kunnen veranderen en dat de toekomst nu eenmaal onvoorspelbaar is.

In het kader daarvan is het altijd goed om een open en decentraal netwerk als dat van Bitcoin achter de hand te hebben om onze vrijheid te beveiligen. De vrijheid om transacties te doen met wie en wanneer je maar wilt en de vrijheid om jouw vermogen te bewaren in een valuta waar niemand het monopolie op heeft. Het voorbeeld van Meduza is een mooie showcase van de kracht van bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....