Onafhankelijk Russisch nieuwsplatform Meduza haalt via crowdfunding 3.75 bitcoin op

Meduza is een in Letland gevestigd nieuwsplatform dat volgens de website "verslag doet van het echte Rusland, zoals het op dit moment is". Sinds maart heeft het de optie geopend om aan het platform te doneren met Amerikaanse dollars, euro's, bitcoin en meer.

In totaal heeft het al meer dan 250.000 dollar ontvangen, waarvan 116.953 dollar aan bitcoin. Meduza heeft tot nog toe 3,75 bitcoin ontvangen van mensen die het platform willen steunen. Het is interessant om te zien hoe bitcoin op deze manier bijdraagt aan de onafhankelijke informatievoorziening in Rusland.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Adverteerders liepen weg

De geldproblemen voor Meduza startte in april 2021 nadat verschillende mediabedrijven in het land verplicht werden om bij ieder nieuwsbericht een grote waarschuwing te zetten dat ze "internationale agenten" zijn. Dat heeft ertoe geleid dat praktisch alle adverteerders van het platform zijn verdwenen, omdat ze daar niet mee geassocieerd willen worden.

Die problemen werden groter nadat het conflict in Oekraïne van start ging. Plotseling konden ze geen geld meer ontvangen van mensen die het bedrijf vanuit Rusland wilden steunen. Dat heeft alles te maken met de SWIFT-ban die momenteel voor Rusland geldt. Meduza is, zoals eerder aangegeven in Letland gevestigd, dus geld overmaken lukt niet meer voor Russen.

Daarom heeft het besloten de internationale gemeenschap aan te spreken en om steun te vragen om de onafhankelijk journalistiek in Rusland overeind te houden. Het doel is om 10.000 donateurs te verzamelen, waar ze al redelijk bij in de buurt zijn. Meduza heeft in ieder geval al 3,75 bitcoin ontvangen van gulle bitcoiners die het platform een warm hart toedragen.

De kracht van bitcoin

De problemen van Meduza tonen ook meteen de kracht van bitcoin. Russen kunnen het platform op dit moment niet steunen met fiatgeld, maar het Bitcoin netwerk draait altijd en hanteert voor iedereen dezelfde regels. Heb jij de volledige controle over jouw bitcoin, dan kan in principe niemand jouw transacties tegenhouden.

Dat is een belangrijk aspect van bitcoin waar wij in het Westen gelukkig nog niet op hoeven te leunen om het vrije woord te beschermen. De realiteit is echter dat dingen in het leven snel kunnen veranderen en dat de toekomst nu eenmaal onvoorspelbaar is.

In het kader daarvan is het altijd goed om een open en decentraal netwerk als dat van Bitcoin achter de hand te hebben om onze vrijheid te beveiligen. De vrijheid om transacties te doen met wie en wanneer je maar wilt en de vrijheid om jouw vermogen te bewaren in een valuta waar niemand het monopolie op heeft. Het voorbeeld van Meduza is een mooie showcase van de kracht van bitcoin.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Lees meer