Onchainanalyse: is de bitcoin bear gedood?

Onchain-analyse is een manier om te ontsnappen aan de korte termijn en juist lange termijn koersbewegingen te duiden. Wat zeggen de onderstaande geselecteerde metrics over bitcoin?

1. Langetermijnhouders

On-chainanalist Checkmate zoomt in op de langetermijnhouders (LTH) van bitcoin. Dat zijn entiteiten op de blockchain die 155 dagen of langer hun bitcoins vasthouden. Historisch gezien verkoopt een deel van dit segment op de top van de markt zodra de massa instapt.

Opmerkelijk is dat er nu ruim 14,2 miljoen bitcoins in handen zijn van deze LTH-groep. Volgens Checkmate zet deze trend door. Degenen die door blijven sparen, zijn degenen die die bitcoin in handen kregen na de FTX "shitshow", het faillissement van deze miljardenbeurs. Ondanks die onrust, zijn ze gesterkt in hun geloof in bitcoin en blijven ze koppig doorsparen.

Hij pakt er nog een andere metric bij: de realized price hodl waves (onderste grafiek). Deze combineert de hodl waves indicator met de laatst bekende prijs van uxto's op de bitcoinblockchain. Daaruit blijkt dat circa 22% van de markt momenteel kortetermijnhouder is en dat 78% een langetermijnhouder is (wave vanaf 6 maanden en ouder).


2. Spent Output Spent Ratio

Met de Spent Output Profit Ratio (SOPR) is te zien of het midden (median) van de bitcoinhouders virtueel op winst of verlies staat. Checkmate concludeert dat verkopers een verlies nemen (oranje kleur, SOPR onder score 1). Hij wijst er op dat de huidige prijs boven de 200-daagse simple moving average zit. Volgens hem gedraagt de markt zich alsof de bear, ingezet in november 2021, nu echt gedood is.

3. “Smart shrimps”

Ondertussen sparen ook de "shrimps" driftig door. Deze groep, adressen met minder dan 1 bitcoin erop, sparen gezamenlijk circa 28.000 bitcoins per maand. Dus aan de onderkant blijft (automatisch) geaccumuleerd. Volgens Checkmate zijn het slimme jongens en meisjes, die garnalen.

4. Stokoude bitcoins

En tenslotte is er nog die stokoude bitcoin die 7 jaar of langer vaststaat op de blockchain. Soms hebben we een nieuwtje waar stokoude in beweging komt, maar doorgaans blijven deze sats op hun plaats. Circa 3,9 miljoen bitcoin is inactief of kan als verloren worden beschouwd, zo concluderen de analisten van Glassnode. Deze munten gaan dus op de spotmarkt voorlopig niet voor verkoopdruk zorgen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwskoerson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...