'Beleggingsfraude stijgt met 30 procent'

'Beleggingsfraude stijgt met 30 procent'

Het afgelopen jaar is er sprake van circa 30 procent stijging van beleggingsfraude. Dat blijkt uit onderzoek van de Fraudehelpdesk en Autoriteit Financiële Markten (AFM).

'Beleggingsfraude stijgt 30%'

Bij beide instellingen kunnen gedupeerde beleggers namelijk fraude melden. Het betreft met name fraude via risicovolle hefboomproducten (CFD's), cryptocurrency's en forex.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de Fraudehelpdesk loopt de schade in de miljoenen euro's dit jaar. Over de eerste negen maanden van 2021 is de gemelde schade al ruim 13 miljoen euro.

Ook de AFM ziet in haar halfjaarlijkse Signalenmonitor een stijgend aantal meldingen over frauduleuze brokers of andere handelaren.

Tijdens de World Investor Week, een campagne om awareness onder beleggers te creëren, waarschuwen beide organisaties voor dit groeiende probleem. Dat gebeurt op sociale media, maar ook door de inzet van bekende Nederlanders zoals Jort Kelder en Marco Borsato.

Want ook BN'ers worden misbruikt in nepadvertenties op sociale media en nieuwswebsites. Wordt op een nepadvertentie geklikt, dan kan een oplichter toegang krijgen tot je computer of telefoon.

Of iemand krijgt een aanmeldscherm voorgeschoteld, waarna iemand telefonisch wordt overgehaald te beleggen via een malafide broker. Het belegde geld wordt dan weggesluisd via buitenlandse rekeningen.

Oplichtersbende

Onlangs is een 29-jarige Nederlander opgepakt als brein achter een bende die zich schuldig maakte aan grootschalige beleggingsfraude. Ruim één miljoen personen zijn aangetroffen in de database van deze bende.

In Nederland bestaat er een register van aanbieders van cryptomunten die onder toezicht staan van de Nederlandsche Bank.

Lees ook deze tips om je bitcoin veilig (er) op te slaan.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin misdaad fraude hacks

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties