Nederlander (29) aangehouden als brein achter bitcoin nepadvertenties

Een 29-jarige Nederlander is aangehouden vanwege leiding geven aan een criminele organisatie, die tienduizenden mensen hebben opgelicht met nepadvertenties.

Nederlander (29) brein achter nepsites

De man is het brein achter een netwerk van criminelen die nepwebsites opzette, waarbij de namen van bekende Nederlanders of nieuwswebsites zijn misbruikt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat meldt de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD). Volgens de dienst is er naar schatting voor tientallen miljoenen euro’s afgetroggeld van gedupeerde beleggers.

De FIOD heeft voor haar onderzoek diverse kantoren en woningen in Amsterdam, Velserbroek en zelfs Zweden doorzocht.

Daarbij is beslag gelegd op vastgoed, auto’s, een scooter, horloges, cryptocurrency’s en bankrekeningen in zowel binnen – als buitenland.

Nepadvertenties

Het netwerk bestierde diverse nepnieuwssites waarbij bepaalde beleggingen, ook in cryptomunten, door BN’ers worden aangeprezen. Door de nepartikelen kregen consumenten het gevoel de boot te missen op een rendabele investering.

De artikelen leken zo authentiek mogelijk zodat mensen op de link zouden klikken.

Zodra iemand op de nepadvertentie klikt, wordt er malware geïnstalleerd op iemands computer of telefoon waardoor iemand de controle verliest van zijn apparaat.

Een andere variant is dat iemand een invulveld krijgt en al zijn persoonsgegevens moet invullen. Daarna wordt er telefonisch contact opgenomen door de bende met het advies om klant te worden bij wat later een malafide broker blijkt te zijn.

Vervolgens beleggen hun geld bij de broker, maar die tegoeden worden niet geïnvesteerd in cryptomunten, maar worden doorgesluisd naar buitenlandse bankrekeningen. Gedupeerden kunnen vervolgens fluiten naar hun ingelegde geld.

1 miljoen personen

De omvang van deze zaak is opmerkelijk te noemen. Zo zijn er maar liefst gegevens van ruim één miljoen personen aangetroffen op een server in bezit van deze criminele bende.

Naar schatting zijn tienduizenden personen gedupeerd door deze organisatie, hier hier tientallen miljoenen euro’s mee heeft verdiend.

De FIOD waarschuwt om niet op deze nepadvertenties te klikken.

Wil men perse beleggen in cryptocurrency’s, dan wordt geadviseerd om gebruik te maken van bedrijven die zijn opgenomen in het register van crypto-aanbieders onder toezicht van de Nederlandsche Bank.

Beleg verstandig met alleen geld wat je kunt missen. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dan ook zo.

Wil je
op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en
download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...