Ontslag Brian Brooks bij Binance schokt de bitcoin community

Brian Brooks was slechts vier maanden in dienst als CEO van BinanceUS, maar deze week stapte hij plots op. De breuk komt door een verschil in de strategische koers die de exchange in Amerika moet volgen.

Ontslag leidt tot speculatie

CEO Changpeng 'CZ' Zhao relativeerde direct het nieuws door te stellen dat het vertrek géén impact heeft op de dienstverlening van BinanceUS. Marktvolgers zijn echter geschokt door het snelle opstappen en denken dat het zaakje stinkt. Het ontslag leidde tot veel online speculatie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zoals de Youtuber Ivan on Tech die vermoedt dat Brooks veel meer weet.

Anderen zien een relatie met de druk die overheden en toezichthouders uitoefenen op de grootste bitcoin beurs ter wereld. In Amerika doet onder meer het ministerie van Justitie en de belastingdienst onderzoek naar Binance met centrale vragen: heeft er (future) handel plaatsgevonden zonder licentie én is er belasting ontdoken?

Deze week stopt Binance ook met het aanbieden van futures in Hong Kong voor nieuwe klanten. Bestaande klanten krijgen wereldwijd nog een datum wanneer de derivatenhandel voor hen ook stopt.

Voor bestaande klanten, ook in Nederland geldt dus: na die datum (nog onbekend) krijgen klanten 90 dagen om hun open posities te sluiten.

Sommigen zien het vertrek als een strategische stap van Brooks. Hij heeft in een eerder interview laten weten dat de handel in cryptocurrency's op de lange termijn niet winstgevend is.
Dat standpunt gaat gewoon wringen tijdens je dagelijkse werk, met deze breuk tot gevolg, denken anderen.

Politiek zwaargewicht

Brooks was binnengehaald als een ervaren lobbyist en iemand die de wegen in Washington kent. Hij zat 1,5 jaar bij Coinbase als chief legal officer en hij stond aan het roer bij de Comptroller of the Currency (OCC), een toezichthoudende instantie.

BinanceUS is een dochteronderneming van Binance, en moet op termijn de concurrentie aangaan met Coinbase, Kraken, PayPal en de Cash app van Square. Door het vertrek van Brooks komt de exchange weer voor nieuwe uitdagingen te staan.

Eerder stapte Catherine Coley, de voorganger van Brooks, na twee jaar dienst. Wie gaat het stokje nu nog oppakken in het huidige klimaat waarin Binance stevig wordt aangepakt?

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Binance

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!