Senatoren: Bitcoin miners en wallet providers uitsluiten van strenge regels

De Amerikaanse Senatoren Mark Warner en Kyrsten Sinema, beiden Democraten uit Virginia en Arizona, hebben een nieuw amendement geïntroduceerd met betrekking tot de nieuwe 'crypto infrastructuur' die klaarligt in de Verenigde Staten.

Het ingediende amendement van Warner en Sinema (van Friese oorsprong) moet in ieder geval bitcoin miners en wallet providers gaan ontzien van de strenge nieuwe belastingwetgeving. Al met al is het een bijzondere gewaarwording aan het worden. Een wetsvoorstel dat betrekking heeft op infrastructuur is momenteel volledig gekaapt door de crypto-industrie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Definitie van brokers te breed

Het belangrijkste punt van discussie tot nu toe is de definitie van "brokers" in het wetsvoorstel. Momenteel vallen daar ook miners en (wallet) software providers en krijgen zij daardoor verplichtingen waar ze vanwege de aard van de technologie onmogelijk aan kunnen voldoen.

Brokers moeten volgens de nieuwe wet namelijk alle transacties van gebruikers terug kunnen brengen tot de daadwerkelijke identiteit van deze personen. Wat in het geval van Bitcoin behoorlijk lastig is voor bijvoorbeeld een wallet-ontwikkelaar.

Het is mooi om te zien hoe de gehele gemeenschap zich hier momenteel vol op stort en daadwerkelijk wat teweeg brengt op politiek niveau. Hetgeen eens te meer laat zien dat de politiek niet per definitie tegen Bitcoin is.

Laat duidelijk zijn dat wij vinden dat Bitcoin zoveel mogelijk vrijgelaten moet worden, maar op de korte termijn is regulering onvermijdelijk en wat dat betreft is het positief dat Bitcoin zo serieus genomen wordt.

Jake Chervinsky, goed ingevoerd in de materie, legt in een uitgebreide draad uit wat er nu aan de hand is.

Musk en Dorsey spreken zich uit

Dat we met Bitcoin inmiddels op het hoogste wereldtoneel acteren is duidelijk. Ook figuren als Jack Dorsey en Elon Musk spreken zich uit over de aanstaande wetgeving die de industrie in potentie hard kan raken. Twee ondernemers die door miljoenen (en in het geval van Musk misschien wel miljarden) mensen heel serieus genomen worden.

Musk kiest in het debat niet duidelijk een kant, maar laat weten dat dit niet het moment is voor strenge wetgeving. Aangezien er volgens hem geen sprake is van een crisis die ons dwingt om overhaast nieuwe regels te verzinnen. Hoewel we het niet altijd met Musk eens zijn, klinkt dit als een heel redelijk standpunt.

Jack Dorsey heeft andere belangen. Hij is met zijn miljardenbedrijf Square bezig met de ontwikkeling van een open-source hardware wallet en laat weten dat de voorgestelde nieuwe regels open-source ontwikkeling disproportioneel hard raken. Wederom een teken dat het geen goed idee is om hier in alle haast beslissingen over te nemen.

Al met al lijkt het schrappen van de nieuwe regelgeving ten aanzien van cryptocurrency's de beste optie voor dit moment. Waarom zou je immers nu iets er doorheen drukken in een wet die bedoeld is voor infrastructuur.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....