Ontwikkelingsbank wil El Salvador helpen met Bitcoin als nationale valuta

De Central American Bank for Economic Integration (CABEI) biedt de helpende hand aan El Salvador voor de implementatie van bitcoin als wettigbetaalmiddel. Dat meldt persbureau Reuters.

Dante Mossi, Executive President van de bank, vertelt dat in een persconferentie. De bankier voegt daar aan toe dat het Ministerie van Financiën en de centrale bank uit El Salvador een team samen mogen stellen om mee aan de slag te gaan,

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De CABEI is een internationale multilaterale financiële instelling voor ontwikkeling. De bank richt zich op Centraal-Amerika en heeft als doel de economische ontwikkelingen in de landen te stimuleren.

Centraal-Amerika en bitcoin

Dit nieuws komt na een opvallende stap van El Salvador. Het land heeft als eerste land in de wereld bitcoin gekwalificeerd als wettig betaalmiddel. Dat is een big deal omdat bitcoin nu naast de dollar staat als nationale munt.

Het is niet zo dat El Salvador (of andere landen) nu direct overstappen op een bitcoin standaard en hun lokale valuta of de dollar vaarwel zeggen. Wel is El Salvador begonnen aan een nieuw interessant project. De vraag is: kan een land profiteren van bitcoin?

Dat profiteren kan heel breed zijn. In eerste instantie lijkt het land vooral in te zetten op het overhoop gooien van de remittance-industrie. Veel van de geldstromen in El Salvador komen uit met name de Verenigde Staten.

Met behulp van bitcoin, het Lightning Network en Strike kan er nu goedkoper geld over de grens worden gestuurd. Wederom: het is niet zo dat nu gelijk een groot percentage van deze betalingen uit het buitenland via bitcoin worden gedaan. De mogelijkheid daartoe is er nu echter wel. Er is meer concurrentie in deze markt.

Met de implantatie wil de CABEI helpen, in een adviserende rol.

Volgens Walter Bloomberg zegt bankdirecteur Mossi dat ook andere landen kijken naar cryptocurrency's om internationale betalingen te doen. Veel landen in Centraal-Amerika zijn (deels) afhankelijk van remittances. Als je daar massaal geld op kunt besparen, kan dat een interessante optie zijn.

Tegelijkertijd blijft het tot nu toe bij vermeende interesse. El Salvador is het enige land die de stap naar bitcoin op deze manier heeft gezet.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...