Column: Over bitcoin minen met vulkanen en de uitglijder van CPB-directeur Pieter Hasekamp

Ondanks dat Bitcoin zelf nog steeds supersaai is, de ‘grote’ Taproot-verandering wordt pas werkelijk in november doorgevoerd als het goed is, zijn cryptotwitter, bitcoingelovigenland en de antibitcoinwereld dat allerminst.

Bitcoin minen via vulkanen

Eigenlijk wilde ik schrijven over bitcoinmining via vulkanen. Dat vroeg om de hoognodige debunking of op z’n minst een beetje kennis van zaken. ‘Even’ een pijp bij je geothermische stationnetje slaan om 95 megawatt extra uit de grond rond je vulkaan te trekken is echt niet in een weekje gedaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Toevallig is er al wel een geothermische centrale in El Salvador, want daar gaat het hier natuurlijk om, die zo’n 95 MW levert. Niemand in bitcoingelovigenland neemt op cryptotwitter ooit de moeite dat soort claims te checken. Hooguit komen er allemaal ‘kijk, lava is ook oranje, net als het bitcoinlogo’-tweets.

Of misschien had ik willen schrijven over de cringe waar velen met mij hier op afstand last van hadden bij het kijken naar bij tijd en wijle triestige optredens van schreeuwende bitcoin/crypto/ietsandersgelovigen op het hoofdpodium van de Bitcoin 21 Conference in Miami, waar en passant direct even getest is hoe het er met de besmettelijkheid van covid nou eigenlijk voorstaat. Dat laatste is vermoedelijk gewoon jaloezie.

Ook had ik in mijn hoofd de blik van de bitcoiner-in-hart-en-nieren eens te verruimen met een kijkje over de grenzen in de metaverse waar allerlei interessante zaken gebeuren die (nog) niet bovenop Bitcoin kunnen. Aangewakkerd door een prettig gesprek de avond voordat ik deze column schrijf met Marc van der Chijs in de Cryptocast.

Bitcoin als betaalmiddel in Nederland?

Tot donderdagavond 10 juni het Nederlandstalige deel van bitcointelegram los ging over een ‘gesprek’ onder leiding van Thijs van den Brink. In de studio: Bart Mol van Satoshi Radio, columnist van de Volkskrant Peter de Waard en Nout Wellink, voormalig president van de Nederlandsche Bank.

Het ging uiteraard over El Salvador, althans dat leek de insteek. Al snel werd duidelijk: de twee niet-bitcoiners wisten echt totaal niets van Bitcoin.

Dat komt vaker voor natuurlijk, maar zeker Wellink, die ook ten tijde van de opkomst van Bitcoin nog bij DNB de baas was, moet bijna wel enige kennis hebben over ‘die gekke digitale muntjes’. Geen moment werd geschuwd om te beweren dat er geen regels zouden zijn (DNB vergeten? Minister Hoekstra? AMDL5?), het energiegebruik uit alle context te trekken, zelfs het aantal bitcoins in twijfel te trekken en zo nog een paar dingen.

Maar het ergste van beide heren, met de oud-DNB-chef voorop, was het toontje. Dat toontje richting Mol. Zo van: ‘Jongetje, jongetje, wat weet jij hier nou van? Laat de grote belangrijke meneren dit maar voor je uitzoeken, wij weten wat goed voor je is. Echt.’

En misschien is dat wel zo. Misschien zijn we allemaal gek met betrekking tot ‘de’ economie. Prima, daar kunnen we een gesprek over hebben, maar ga niet proberen zoveel mogelijk onzin bij elkaar te rapen om aan Bitcoin te hangen.

Nou, dan is het nu tijd om een bloemlezing uit te rollen van de fouten uit het gesprek. Helaas, vanochtend, vrijdagochtend 11 juni, was weer goed voor verbazing. De baas van het Centraal Planbureau Pieter Hasekamp liet een nogal natte scheet in het Financieel Dagblad.

Zo nat zelfs dat ook mensen van het Gewone Twitter vinden dat de beste man te ver gaat en laat zien dat hij er niets, maar dan ook niets van begrepen heeft. Niet eens de moeite heeft gedaan de technische kant te begrijpen. Hij spreekt zelfs zichzelf tegen in de eerste alinea met ‘slecht geld verdringt goed geld’. Als cryptovaluta in zijn ogen slecht zijn, dan wordt dat toch verdrongen zou je zeggen?

Echt, heren Hasekamp, De Waard, Wellink, Van den Brink en al die andere meneren en mevrouwen: er zijn heel veel mensen in Nederland die in de afgelopen 12 jaar best wat kennis hebben opgebouwd over al die verschillende cryptomuntjes, met Bitcoin voorop. Die mensen willen jullie met alle liefde voor de zoveelste keer de technische kant uitleggen.

Waarom zo’n publiek-privaat-sleutelsysteem zo krachtig is, waarom zo’n blockchain zo in elkaar zit en hoe dat allemaal samenhangt met speltheorie, cryptografie, kneiterharde wiskunde en natuurlijk het simpelweg raden van getalletjes door vele duizenden miners. Ze leggen het heel graag nog een keer uit. En nog een keer, alsof u een kleine jongen bent die het allemaal nog moet leren.

Dan zult u er ook achter komen dat lang niet iedereen dezelfde waarden deelt als het gaat om hoe je nou economisch naar die muntjes kijkt. Dat er bitcoin maximalisten bestaan, dat er mensen zijn die denken dat bitcoin de basis voor alles gaat worden en dat er mensen zijn die het helemaal niet zo zien. En daar heren, daar ligt de plek waar ú een discussie kunt voeren. Nadat we u, voor de vijfhonderdste keer, in alle rust door de technische kant hebben geleid.

Over Krijn Soeteman

Een column beginnen is als een duik in het diepe: je begint een nieuw leven. Nooit meer kun je iets doen zonder na te denken of het misschien interessant is voor je verhaal. Maar wie ben ik eigenlijk?

Sinds 2011 ben ik aan de slag als wetenschaps- en techjournalist. Een van de redenen dat ik in aanraking kwam met bitcoin was onderzoek voor een wetenschaps-tv programma Labyrint. Dat was eind 2011. Ik deed er niets mee, maar bleef het wel volgen en heb wat dat betreft heel wat ups en downs meegemaakt.

De Prijs, daar ben ik niet heel erg van, ja van Buy High, Sell Low. Dat principe heb ik onderzocht en bleek ik erg goed in. Dus ik ben van de DCA-school. Gelukkig is er voldoende ander interessants om over te schrijven met betrekking tot bitcoin!

Je kunt mij vinden op Twitter.

Eerdere columns:

Lees meer over:
El Salvador