Op Deze Innovatieve Manier Houdt Bitcoin Guatemala’s Verkiezingen Veilig

In het politiek onrustige Guatemala, staat Bitcoin onverwachts in de schijnwerpers als de bewaker van verkiezingsintegriteit. Een innovatieve startup genaamd Simple Proof, gewapend met de tool OpenTimestamps, zou de corruptie rondom verkiezingen tegen moeten gaan. Dit is een idee van de gerenommeerde Bitcoin-ontwikkelaar Peter Todd.

Door gebruik te maken van hashfuncties en de Bitcoin blockchain kan OpenTimestamps informatie tijd-stempelen en het makkelijker maken om pogingen tot fraude en manipulatie op te sporen.

De achtergrond van OpenTimestamps en de Technologie

Het idee van het tijd-stempelen van documenten is niet nieuw; het wordt al eeuwen gebruikt om aan te geven wanneer een document is getekend of een cheque is geschreven. Cryptografische tijdstempels gaan echter een stap verder door te vertrouwen op wiskunde in plaats van op mensen, die fouten kunnen maken of corrupt kunnen zijn.

Een belangrijk element in deze technologie is een hashfunctie, die wordt gebruikt om variabele input om te zetten in een vaste lengte-uitkomst, de hash.

Hoe OpenTimestamps Werkt en Wat het Betekent voor Gebruikers

OpenTimestamps maakt gebruik van deze hashfuncties om elke informatie cryptografisch in de Bitcoin blockchain te tijd-stempelen. Hierdoor kan elke gebruiker, met behulp van de OpenTimestamps-website, verifiëren dat hun informatie inderdaad is tijd-gestempeld op de blockchain. Het systeem maakt gebruik van Merkle trees om de kosten te verdelen over meerdere transacties, waardoor het efficiënter wordt.

De Rol van OpenTimestamps en Bitcoin in Guatemala’s Verkiezingen

In Guatemala, waar corruptie en fraude vaak voorkomen, heeft Simple Proof OpenTimestamps geïmplementeerd als een onveranderlijke back-up oplossing voor het Guatemalan Supreme Elections Tribunal (TSE).

Rafael Cordón, medeoprichter van Simple Proof, legt uit: “De Simple Proof-oplossing, genaamd Immutable Backup, maakt gebruik van het OpenTimestamps-protocol om bewijzen van documenten op een fraudebestendige manier op de Bitcoin blockchain vast te leggen.”

Burgers kunnen via een speciale webportal elk stembiljet controleren en de tijd-stempel verifiëren. Dit biedt transparantie over de gebruikte stembiljetten en wanneer deze zijn tijd-gestempeld. Het systeem kan echter niet de geldigheid van een stembiljet bevestigen; het verbetert alleen de transparantie en helpt afwijkingen te identificeren.

Het Belang van deze Technologie in de Context van Guatemala

Dit systeem werd bijzonder belangrijk tijdens de recente verkiezingen in Guatemala, waar spanningen hoog opliepen en de uiteindelijke winnaar, president-elect Bernardo Arévalo, als een outsider werd beschouwd. Na zijn overwinning waren er beschuldigingen van fraude en eisten tegenstanders een hertelling van de stemmen.

In een specifiek geval hielp Bitcoin om valse claims van de oppositiepartij UNE te weerleggen, die een screenshot hadden gepubliceerd waarin stond dat een stembiljet te vroeg was tijd-gestempeld. De onjuistheid van deze claim kon door elke burger worden geverifieerd met behulp van de timestamp op hun computer.

De Impact en Toekomstige Toepassingen van de Technologie

Hoewel Bitcoin oorspronkelijk is ontworpen om het double spend-probleem op te lossen en elektronisch peer-to-peer geld mogelijk te maken, toont dit geval aan dat het netwerk en de gedecentraliseerde grootboek ook andere interessante toepassingen hebben. De rol van Simple Proof en OpenTimestamps in het beveiligen van verkiezingsinformatie toont aan hoe deze technologie kan bijdragen aan het waarborgen van democratische processen in landen met een geschiedenis van instabiliteit en corruptie.

Lees meer over:
verkiezingen

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...