Op Nostr worden er al 10.000 bitcoin lightning zaps per dag verstuurd

494 totale weergaven

Heb je al wel eens van nostr gehoord? Dit is een nieuw protocol dat als basislaag moet dienen voor de social media van de toekomst. En sats staan hier naast de notes bijna in het middelpunt.

Zaps met bitcoin

Nostr bestaat uit domme servers (ook wel relays genoemd) die notes opslaan, die clients op hun beurt weer kunnen uitlezen. Dit is waar de term nostr van komt: notes and other stuff transmitted by relays.

Enfin, dit protocol heeft tig apps die hier op voortborduren. En een aantal daarvan zijn aan de slag gegaan met zogenoemde zaps. Dit zijn lightning betalingen voor events. Je kunt als het ware een bericht een beetje geld toesturen.

Naast de welbekende like of retweet (boost) zitten er in Nostr dus ook zaps. Het is pas sinds twee weken echt een ding geworden, omdat meer en meer clients NIP57 zijn gaan inbouwen. De populairste iOS-app Damus lanceerde deze dienst vorige week in TestFlight en sinds deze week ook in de échte app in de Appstore.

10.000 zaps per dag

Ontwikkelaar Fransisco Alderon deelt dat er nu al meer dan 10.000 zaps per dag worden verstuurd.

Onder andere Jack Dorsey is hard aan het zappen geslagen. Gisterenavond stuurde hij tientallen keren een zap van soms wel 1 miljoen sats. Dit is 0,001 bitcoin, ter waarde van zo'n 220 euro. Op nostr.band kun je de meest populaire notes qua zaps terugvinden.

Het bijzondere is: de betalingen gaan allemaal via het lightning netwerk. De blockchain komt er niet aan te pas, betalingen zijn nagenoeg gratis (qua transactiekosten) en transacties komen binnen een seconde aan.

In onze vorige twee edities van Lightning Focus (editie 2 en editie 3) kun je meer lezen over de wereld van nostr in combinatie met lightning.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightning