Opgepast voor oplichters, deze nep-website van een beurs maakte al $15 miljoen buit

Een phishing-oplichter heeft meer dan $15 miljoen buit gemaakt van gebruikers van HitBTC. Althans, de slachtoffers dachten dat ze deze cryptobeurs gebruikten, maar het bleek om een nep-website te gaan.

Opgelet

De oplichter spiegelde de gebruikersinterface van cryptobeurs HitBTC waardoor slachtoffers dachten dat ze het échte platform gebruikten.

Volgens SlowMist, een compliance-bedrijf en cryptotracker, zit er een groot collectief achter. Het blijkt niet enkel om HitBTC te gaan, maar ook andere websites zoals die van Ledger en Coinone zijn nagemaakt.

De oplichter beheert vier wallets die tot nu toe zijn geïdentificeerd. SlowMist schat in dat de phishing-oplichter deze wallet-adressen sinds ongeveer juni 2022 gebruikt. Het zou bitcoin, ether, SHIB en USDT hebben gestolen.

Door MetaMask-wallets te koppelen aan de nep-websites krijgt de oplichter een “onbeperkte autorisatie voor de USDT” (in het geval van onderstaande screenshot). Het enige dat de oplichters moesten doen was om de slachtoffers in de verleiding te brengen om eenmalig op ‘goedkeuren’ te klikken.

Opgepast voor oplichters, deze nep-website van een beurs maakte al $15 miljoen buit

Slachtoffers bevestigen dat ze dachten op het échte platform te handelen. Ze konden namelijk later nog meer geld in hun HitBTC-account storten, maar uiteraard was ook dit proces nagemaakt.

Terwijl de klanten transacties initieerden, haalden de scammers op de achtergrond stilletjes de adressen van de gedupeerden leeg. Op deze manier is er meer dan $15 miljoen buit gemaakt, aldus SlowMist.

Let dus op: koppel niet zomaar de browser-extensies aan exchanges of onbekende websites, zelfs niet als ze er legitiem uitzien. In dit geval was het overigens wel duidelijk te zien dat het een nepwebsite was. De site hitbt2c[.]lol is heel anders dan her origineel hitbtc.com.

Andere belangrijke notitie: Cryptobeurs HitBTC is dus niet gehacked en zij zijn niet schuldig aan deze oplichting.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!