Oplichter gepranked met (nep) bitcoin transactie van $450.000

Wat is de beste manier om scammers aan te pakken? Je pakt ze terug. Wat de bekende YouTuber Mark Rober al jaren doet met pakketjesdieven is nu ook doorgedrongen tot de cryptomarkt. Je geeft ze een koekje van eigen deeg.

Spelletje met oplichter

Cryptobeurs Kraken werkt samen met TikTok-creator Kitbogashow. Hij heeft 450.000 volgers en hij speelt in een grappige video een spelletje met een oplichter.

Kraken heeft een aparte digitale omgeving gemaakt waarin Kitbogashow zijn gang kon gaan.

"Ik ben het gaan uitproberen op een scammer waar ik al jaren mee aan het praten was. Hij verwachtte dat ik $455.000 zou sturen naar zijn bitcoin wallet."

In de video is te zien hoe Kitboga bewust een typefout in het bitcoin adres heeft staan, waardoor de honderdduizenden dollars aan bitcoin ineens foetsie zou zijn. Daarmee zou de oplichter dus ook het geld mislopen.

Terwijl hij zijn scherm deelt met de oplichter, maakt hij duidelijk dat hij een fout maakte. Hij verving de 3 met een B. De oplichter heeft het niet meer, en ziet het grote bedrag zomaar voor zijn ogen verdwijnen:

"Waarom kopieer en plak je het niet gewoon? Je hebt iets verkeerd getypt."

Met meer en meer krachttermen en agressie vervolgt hij:

"IK HEB HET GOEDE ADRES GEGEVEN. JIJ HEBT EEN FOUT GEMAAKT. WAAR KOMT DE B VANDAAN! BELL DE SUPPORT EN TEL HUN DAT JE EEN FOUT HEBT GEMAAKT."

Op het scherm is inmiddels te zien dat de 12,4 BTC succesvol is verstuurd en dat de scammer kan fluiten naar het geld. Omdat het echter om een testomgeving van Kraken gaat, is het allemaal een simulatie. Er is geen geld verloren, en de oplichter is even goed te kijk gezet.

Enfin, kijk vooral zelf de emotionele video op TikTok!

De video heeft inmiddels al 2,000 reacties, 300.000 likes en is ruim 4.000 keer gedeeld. Een geslaagde prank dus!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!