Oplichter moet $60 miljoen aan Bitcoin inleveren bij Duitse politie, maar weigert toegang te verlenen

De Duitse politie dacht $60 miljoen aan bitcoin (BTC) in beslag te hebben genomen. Er is echter één probleem: de verdachte weigert toegang te geven tot het geld.

Dat meldt Reuters.

1.700 bitcoin 

De Duitse man werd veroordeeld, maar hij zijn straf uitgezeten. Voorlopig houdt hij echter de kaken op elkaar als het gaat om zijn bitcoin: hij weigert de private keys te delen. De aanklager laat weten dat ze voorlopig nog geen toegang hebben tot het geld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Aanklager Sebastian Murer legt uit: ”We hebben het hem gevraagd maar hij wil het niet zeggen, misschien weet hij het niet.”

Bitcoin veilig opslaan

Dit is een (extreem) voorbeeld uit de praktijk hoe bitcoin jouw geld veilig kan houden. De bitcoiner is veroordeeld en is fysiek opgesloten, maar het is niet mogelijk om een bitcoin adres te bevriezen op het netwerk. Zelfs de machtigste overheden kunnen dat niet.

Private keys zijn de manier om toegang te verkrijgen tot je BTC. Bitcoin gebruikt cryptografie om alles veilig te houden. Iedereen kan een key pair genereren, bestaande uit een publieke sleutel en een geheime sleutel. De geheime sleutel hoort bij de publieke variant. De private key is de enige manier om bij BTC te komen.

Zo lang de veroordeelde crimineel zijn mond houdt en niet vertelt wat zijn private key is of waar hij die heeft opgeslagen, kan de politie of een andere instantie het geld niet in beslag nemen.

De aanklager geeft wel aan dat hij in de gevangenis geen toegang had tot die bitcoin. Maar dat wil niet zeggen dat niemand anders er mee aan de haal is gegaan.

BTC als tool

Bitcoin is een tool die er voor zorgt dat je niet meer afhankelijk bent van een bank of een andere financieel dienstverlener om digitaal je geldzaken te regelen. Bitcoin als tool is handig voor tal van situaties. Een van de beste voorbeelden is WikiLeaks: de klokkenluiders werden van het financiële systeem afgesloten en konden geen donaties meer in dollars en andere fiat valuta ontvangen.

Noodgedwongen maakte zij de overstap naar bitcoin. Dat deden ze al jaren geleden, met terugwerkende kracht heeft dat ze twee dingen opgeleverd: een mooie voorraad aan BTC en een permanente mogelijkheid om donaties te accepteren.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...