Oplichters haalden al $24 miljoen aan Bitcoin op in 2020

Oplichters hebben in 2020 al minstens $24 miljoen aan bitcoin (BTC) verdiend met online oplichtingspraktijken. Dat blijkt uit data van de analisten van Whale Alert.

Via hun twitteraccount (@whale_alert) delen zij opmerkelijke bitcoin transacties met de wereld. Daarnaast hebben ze een nieuw initiatief: Scam Alert.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Scam Alert

De naam verklapt al wat dit nieuwe initiatief doet: het houdt de bitcoin adressen in de gaten die betrokken zijn of waren bij criminele activiteiten.

Volgens de onderzoekers is er in de afgelopen vier jaar voor $38 miljoen aan bitcoin gestolen door oplichters achter neppe advertenties en malafide prijsvragen. Bij dit bedrag zitten geen piramidespelen, daar gaan nog veel meer miljoenen in om.

Oplichters

Volgens Whale Alert groeit de oplichtingsmarkt gestaag. De criminelen zijn gehaaider en leren steeds beter wat wel en niet werkt.

Een voorbeeld van een succesvolle scam is de Youtube video’s met Elon Musk met een bitcoin adres en een prijsvraag van bijvoorbeeld 5.000 BTC.

Valse advertenties

Er zijn volgens Whale Alert tal van manieren waarop dit soort criminelen hun gang kunnen gaan. Er is volgens hen een hele kleine pakkans voor de mensen achter dit soort misdaden.

Een van de populaire manier onder criminelen die uit zijn op je bitcoin zijn neppe advertenties.

Adverteerders die niets anders dan kwaad in de zin hebben zijn een bekend probleem. Onder andere Jort Kelder en Ali B hebben zich eerder al uitgesproken tegen neppe bitcoin advertenties waar hun foto’s voor zijn gebruikt.

John de Mol is in een zelfde soort zaak verwikkeld met Facebook. Een ander voorbeeld van het misbruik van Google advertenties is te vinden in Engeland. De Britse beurs CoinCorner kan zelf niet (meer) adverteren bij Google, maar criminelen zijn wel te vinden met een advertentie bij de zoekterm CoinCorner.

Een ander voorbeeld dicht bij huis: Neppe Bitcoin (BTC) website kost Nederlander ruim 34.000 euro.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...