Oplichters stelen $1,7 miljoen door zich voor te doen als Coinbase

6236 totale weergaven

Een crypto-investeerder komt van een koude kermis thuis. Hij is slachtoffer van een oplichter die zich voordeed als een medewerker van Coinbase. De gebruiker ontving een voicemail en belde het opgegeven nummer terug, waarna de oplichter zich voordeed als “David Brown” van Coinbase Security. De oplichter stuurde vervolgens een e-mail ter verificatie.

Details van de scam

De oplichter, die zich voordeed als David Brown, beweerde dat er een probleem was met de beveiliging van de gebruiker’s account. Om zijn beweringen geloofwaardig te maken, stuurde hij een e-mail waarin stond dat de gebruiker met een officiële vertegenwoordiger van Coinbase sprak. In werkelijkheid was dit een poging om de gebruiker te misleiden en gevoelige informatie te bemachtigen.

Verloop van de scam

  1. Initiële contact: De gebruiker kreeg een voicemail van een onbekend nummer en belde terug.
  2. Valse verificatie: De oplichter stelde zich voor als een medewerker van Coinbase en stuurde een e-mail ter verificatie.
  3. Ongeldige transacties: De oplichter beweerde dat er ongeautoriseerde transacties plaatsvonden en stuurde een e-mail met een valse transactiegeschiedenis.
  4. Redirect naar kwaadaardige website: De gebruiker werd doorverwezen naar een website onder controle van de oplichters.
  5. Diefstal van cryptovaluta: Ondanks dat de gebruiker slechts een deel van de sleutelzin invoerde, slaagden de oplichters erin $1,7 miljoen van de wallet van de gebruiker te stelen.

Reacties en voorzorgsmaatregelen

Alex Miller, CEO van Hiro Systems, waarschuwde dat zelfs een gedeeltelijke invoer van een seed phrase voldoende is voor oplichters om de rest te brute-forcen. Hij benadrukte het belang van voorzichtigheid bij het delen van enige vorm van persoonlijke of gevoelige informatie online.

Eerdere incidenten en adviezen

Eerder dit jaar meldde Tegan Kline, medeoprichter van Edge & Node, dat een goede vriend $1,7 miljoen had verloren door een soortgelijke scam. Kline benadrukte het belang van het controleren van de authenticiteit van communicatie die beweert van officiële bronnen te komen.

Coinbase is meerdere keren gebruikt als dekmantel voor dergelijke scams. Net als veel andere grote merken worden ze regelmatig ingezet als lokmiddel.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...