‘Bitcoin oplichters’ maakten vorig jaar $14,5 miljoen buit in Australië

Australiërs hebben vorig jaar 21 miljoen Australische dollar verloren door ‘Bitcoin’ (BTC) oplichters’. Het gaat omgerekend om circa 14,5 miljoen dollar.

Met alleen al ponzi scheme USI Tech is er $3,3 miljoen verloren in het land ‘Down Under’. Dat geldt dan ook als één van de grootste oplichtingszaken ter wereld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

‘Bitcoin’ oplichting in Australië

Dat maakt het overheidsorgaan Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) in een onderzoek (PDF) bekend.

Vooropgesteld: de oplichting is niet gerelateerd aan bitcoin technologie an sich. Het gaat om oplichters die beleggers hoge winsten voorspiegelden en hun beloftes niet nakomen.

Daarbij was de inleg vaak fiat geld, waarbij geschermd wordt met hoge opbrengst uit cryptovaluta.

De meeste gerapporteerde oplichtingstruc is cloud mining. Oplichters verkopen tegen een bepaald bedrag hashpower aan een klant. Deze denkt cryptovaluta te gaan delven op zijn naam, maar komt van de koude kermis thuis.

Vaak gaan de oplichters er met de buit vandoor of de cryptomunt bestaat gewoonweg niet. Inleggers zijn de pineut, want het gaat om langere contracten of een (forse) aanbetaling.

Groei ten opzichte van 2018: 400%

De overheid heeft maar liefst 1810 oplichtingszaken geregistreerd. Dat is vier keer zoveel in vergelijking met 2018. De leeftijdsgroep 25 tot 34 jaar was als slachtoffer oververtegenwoordigd in de statistieken.

Vaak zijn oplichters actief op sociale media zoals Facebook en Instagram om malafide ‘get rich quick schemes’ te adverteren.

De ACCC licht in het onderzoek toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Oplichters zoeken hun toevlucht naar andere betaalmethoden. De anonimiteit van cryptovaluta maakt het lastig om geld terug te vorderen of oplichters te identificeren’.[/penci_blockquote]

In totaal is er overigens 61,8 miljoen AUD aan gelden door oplichters geïncasseerd in 2019. Een toename van 59% ten opzichte van 2018.

Bitcoin transacties

Als het te mooi om waar te zijn is, dan klopt het doorgaans niet. Een bitcoin transactie is ‘inmutable’, vertaald als onomkeerbaar. Transacties zijn pseudo anoniem, want complete anonimiteit bestaat nog niet op de Bitcoin blockchain.

Zodra je je Bitcoin verstuurt, ben je deze kwijt. Een voorbeeld: Neppe bitcoin website kost Nederlander ruim 34.000 euro.

Opsporingsdiensten hebben wel steeds meer tools in handen om cybercrime op te sporen, ook transacties op de blockchain. Wel is het de vraag of een oplichtingszaak genoeg prioriteit krijgt bij de opsporende instanties.

Exchanges kunnen een oplossing bieden door gestolen Bitcoin te brandmerken op de blockchain. Dan wordt het een crimineel lastig gemaakt om zijn BTC te verzilveren in fiat geld.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.