Waarom Arthur Hayes van BitMEX denkt dat bitcoin de enige redding is voor de vastgoedcrisis

Arthur Hayes, de voormalige CEO en medeoprichter van BitMEX, een van de grootste crypto-derivatenbeurzen ter wereld, heeft op Twitter een somber scenario geschetst voor de commerciële vastgoedsector (CRE) in de Verenigde Staten.

Aanleiding is de huidige bankencrisis in Amerika, waarbij de grote "too big too fail" banken de kleinere banken in samenwerking met de overheid noodgedwongen moeten opkopen. Banken die door de hoge rente in de problemen komen, hebben doorgaans ook veel vastgoedhypotheken op de balans.

Volgens Hayes zal de pandemie, de opkomst van het thuiswerken en de inflatie leiden tot een enorme daling van de vraag naar kantoorruimte, winkelcentra en hotels. Dit zal op zijn beurt de waarde van de CRE-leningen doen kelderen, die grotendeels in handen zijn van regionale en lokale banken.

Hayes beweert dat deze banken niet in staat zijn om hun verliezen op te vangen en dat redding door de federale overheid een vereiste is. Hij vergelijkt de situatie met de subprime-hypotheekcrisis van 2008, die leidde tot een wereldwijde financiële meltdown. Verder concludeert hij dat de Federal Reserve geen andere keuze heeft dan meer geld te drukken om de economie te stimuleren, met meer inflatie en een verlies van vertrouwen in de dollar tot gevolg.

In de ogen van de crypto-ondernemer is de huidige macro-situatie een kans voor beleggers in cryptocurrency's. Zij kúnnen profiteren van een mogelijke vlucht naar alternatieve activa zoals bitcoin en goud. Hij zegt dat hij zelf ook actief is op de cryptomarkt en dat hij zijn eigen hedgefonds heeft opgericht, genaamd Maelstrom Capital. Hij sluit af met een provocerende boodschap aan zijn volgers: “Wees niet bang. Wees hebzuchtig.”

Eerder liet Hayes ook al doorschemeren dat hij zeer bullish is op de bitcoinprijs.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...