Opnieuw wint een kleine bitcoin miner een ‘lot’ uit de loterij

Voor de tweede keer in een paar dagen tijd heeft een kleine miner het onmogelijke gepresteerd. Met een hash rate van slechts 116 terahashes per seconde (TH/s), afhankelijk van de apparatuur zijn dat 1 tot 3 mining rigs, slaagde een individu erin om een blok te minen.

In 13 jaar tijd is de miningindustrie omgetoverd tot een miljardenbal waar je als individuele miner in principe niets te zoeken hebt en geen kans maakt om een rol van betekenis te spelen. Zo werd gedacht, maar twee kleine miners bewijzen dat magie nog bestaat in de wereld van bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kans van 1 op 1,4 miljoen

Volgens bitcoin mining expert en lid van de Bitcoin Mining Council Hass McCook is de kans dat een kleine miner een blok weet te vinden ongeveer 1 op 1,4 miljoen. Nu heeft die kans zich deze week dus al twee keer voorgedaan. Twee miners van de Solo CK mining pool hebben een blok ter waarde van 266.000 dollar weten te winnen.

De miner die er eerder deze week in slaagde om een blok te vinden deed dat met een hashrate van 126 TH/s, niet veel meer dan de miner die er als laatste in geslaagd is om als individu een blok te pakken.

De gelukkige miner die met zijn 116 TH/s een blok wist te minen voegde zich slechts twee dagen geleden bij de Solo CK mining pool. Waarschijnlijk om na het verhaal van de eerste miner ook op zoek te gaan naar het geluk, dat hij binnen 48 uur wist te vinden. “Ze hebben allebei astronomisch veel geluk gehad om in zo’n kort tijdsbestek solo een blok te vinden,” aldus Con Kolivas van Solo.

Geluk is een understatement

De prestaties van de twee miners ‘ontzettend gelukkig’ noemen is volgens McCook een understatement. De kans dat zoiets als dit zich voordoet is amper meer in getallen uit te drukken. En toch heeft het zich voorgedaan.

Eerder noemde McCook de kans dat één individuele miner een blok weet te vinden ongeveer 1 op de 1,4 miljoen is. Om kans dat deze gebeurtenis zich tweemaal in dezelfde week voordoet te berekenen moet je de kansen met elkaar vermenigvuldigen. Wat betekent dat er een onmogelijk kleine kans overblijft.

Het wordt interessant om te zien of meer individuele miners het erop gaan wagen en het via de Solo CK mining pool voor elkaar krijgen om een blok te vinden. Als het nog vaker voorkomt zou je bijna denken dat de miners iets gevonden hebben om efficiënter te minen dan de rest, wat in theorie een gevaar is voor bitcoin.

Also read
Bitcoin Focus: Verdwenen miners, Nederlandse ondernemers en Lightning-verbeteringen

 

Politie Kosovo neemt 300 bitcoin miners in beslag

 

Bitcoin miners hodlen 24.200 BTC meer dan in maart 2021

 

Mini-miner vindt block en verdient 6,25 bitcoin

 

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....