Bitcoin miners hodlen 24.200 BTC meer dan in maart 2021
Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?
De prijs in euro's:
Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle beleggingen.
De bitcoin prijs wist dinsdag de $43.000 te breken, maar een aanval op de niveaus erboven blijft voorlopig uit.
Welke signalen zijn er on-chain te bespeuren?
Opvallend is dat miningbedrijven in de accumulatiemodus zitten: ze houden hun gedolven btc vast én ze kopen bij op de markt. Recentelijk kocht miner Bitfarms 1.000 btc.
Uit on-chaindata blijkt dat de bitcoin voorraad van miners op het hoogste niveau zit van de afgelopen vijf maanden. Een duidelijk signaal dat ze hun munten laten slapen bij deze marktprijzen en niet gaan uitgeven.
On-chainanalist TXMC merkt op dat miners de januari dip kopen en ~5.500 bitcoin hebben bijgeplust.
Sinds maart 2021 is hun bitcoin balans toegenomen met 24.200 bitcoin, een vermogen van ruim 1 miljard dollar tegen de huidige marktprijs.
Ook het Twitteraccount Bitcoin Archive ziet - op basis van data van analysebedrijf Glassnode - dat miners hun bitcoins vasthouden én ook bijkopen op de markt.
Een verklaring voor het toch wel agressieve koop - en hodlgedrag is dat miners anno 2022 ook andere manieren hebben om kapitaal aan te trekken. Ze hoeven niet perse meer btc te verkopen om hun operationele kosten te dekken of nieuwe machines aan te schaffen.
Zo zijn er leenproducten op de markt gekomen, waarbij ze bedrijfsleningen kunnen aanvragen met bitcoin als onderpand. Ook kunnen ze rentes krijgen als ze hun bitcoin parkeren. Met grote hoeveelheden (denk tienduizenden of honderdduizenden stuks) bitcoins kan die rente leuk oplopen.
Ook data van CryptoQuant bevestigt: miners hebben de beschikking over 1,8 miljoen bitcoin, het hoogste aantal btc sinds eind 2020.
Hodlers
Kijken we breder naar de markt, dan neemt het aantal bitcoin dat voor lange tijd wordt vastgehouden of voorgoed verloren is, weer toe. Naar verluidt is er circa 7,27 miljoen bitcoin dat niet op de markt is gekomen de afgelopen 5 maanden of langer.
In de zomer van 2021 werden er relatief veel munten uitgegeven, mede door de onrust vanwege het Chinese verbod op mining.
Maar sinds de laatste all-time high van 10 november 2021, accumuleren deze entiteiten weer meer, ondanks de prijsdipjes dus.
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!