‘Tonga accepteert bitcoin als wettig betaalmiddel in najaar 2022’

Update - Het volgende land staat op het punt om bitcoin als wettig betaalmiddel te accepteren. Tonga, een land met 100.000 inwoners, gaat de bitcoin standaard van El Salvador kopiëren.

Langzaam maar zeker wordt er meer duidelijk over de plannen van Tonga. Ze willen El Salvador achterna om ook van bitcoin een wettig betaalmiddel te maken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In een serie tweets heeft Lord Fusitu'a, een voormalig parlementslid voor Tonga, een update van de plannen. Het komt erop neer dat het land koerst op een goedkeuring van het wetsvoorstel in het derde kwartaal van 2022.

Bitcoin en Tonga

Tonga is een eilandengroep in the middle of nowhere. Het is een koninkrijk in Polynesië en bestaat uit 169 eilanden, waarvan er 36 bewoond zijn. De totale oppervlakte van de archipel is ongeveer 750 vierkante kilometer. Het ligt in de Stille Oceaan ten oosten van Australië.

Het mag duidelijk zijn: ver afgelegen van de rest van de bewoonde wereld. Daardoor hebben ook zij baat bij een digitaal en efficiënt betaalsysteem. Voormalig parlementslid Lord Fusitu'a manifesteert zich op Bitcoin als pro-Bitcoiner. Nu deelt hij nieuwe details over de plannen op het land:

Naar verluidt zijn er dus enkele stappen te zetten:

 1. Het vervangen van internationale overboekingen die nu nog met fiatgeld door bitcoin via het Lightning netwerk. Dit gebeurt overigens al (op kleine schaal).
 2. Vervolgens moet bitcoin een wettig betaalmiddel gaan worden, net als in El Salvador. Dit kan echter pas in juni-juli van 2022 gebeuren. Dan opent het parlement zich weer. In augustus zijn er dan bezoeken aan de kiesdistricten om in de maand daarop de regelgeving af te ronden.
 3. Daarna zouden ze in oktober 2022 kunnen beginnen met het minen van bitcoin op de vulkaan. Opnieuw een kopie van de uitvoering in El Salvador.

Het klinkt allemaal erg traag en omslachtig. Maar vergis je dus niet: Tonga is een eilandengroep dat geografisch zeer verspreid en versplinterd is (en mede daarom ook onderontwikkeld). Daarnaast heeft het slechts iets meer dan 100.000 inwoners. Kleiner dan een gemiddelde stad in Nederland dus.

Pa'anga en bitcoin

De eigen valuta van het land is de paʻanga. Dit vertegenwoordigt de waarde van andere internationale munten. Het valutamandje bestaat uit de Australische, Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse dollars en de Japanse yen.

Internationale betalingen zijn erg belangrijk voor dit afliggende koninkrijk. De helft van de bevolking van het land woont (delen van het jaar) in het buitenland, voornamelijk in Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Daardoor is bijna 40% van het bruto binnenlands product (bbp) afkomstig uit het buitenland.

Vaak zijn deze betalingen duur, traag en inefficiënt. Betaalbedrijven en banken willen liever geen zaken doen met deze verafgelegen eilanden. Het bbp in 2018 was $0,488 miljard, oftewel $488 miljoen.

Eerder deelde Fusitu'al meer details over de gang van zaken:

"Een lid van het parlement van Tonga is van plan om wetgeving op te stellen om van bitcoin een wettig betaalmiddel in het koninkrijk te maken... Western Union neemt gemiddeld 30% minder geld over... maar bitcoin snijdt de tussenpersoon weg."

Ze verliezen zo'n $60 miljoen per jaar aan bedrijven als Western Union, volgens vaak genoemde getallen. Dat is dan weer zo'n 12% van het bbp. Of andersom: mocht iedereen bitcoin gaan gebruiken, dan groeit het bbp ineens met grofweg 10%.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
betaalmiddelBitcoin nieuws

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  chainlink Nieuws
  Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

  Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

  Lees meer