Parlementslid Tonga hoopt dat zijn land ook Bitcoin omarmt, net als El Salvador

Als het aan Lord Fusitu’a ligt, gaat Tonga het voorbeeld van El Salvador volgen. Hij is lid van het Tongaanse parlement en gelooft dat zijn land ook Bitcoin als wettig betaalmiddel zou moeten accepteren.

Tonga Next?

Er zijn veel paralellen tussen de eilandengroep in Polynesië en het Centraal-Amerikaanse Bitcoinland. Bijvoorbeeld op het vlak van internationale remittances, zo vertelt de politicus aan The Financial Review:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Tonga is het land dat het meest afhankelijk is van remittances ter wereld. Tussen 38% en 41,1% van ons BBP, afhankelijk van de cijfers van de Wereldbank, zijn overboekingen.”

En net als in El Salvador pakt ook Western Union hier een flinke marge op:

“Om die geldovermakingen naar Tonga te krijgen, neemt Western Union er gemiddeld een hap van 30% uit. Het kan 50% zijn. In El Salvador is het dichter bij 50%.”

Fusitu’a is niet alleen overtuigd van het potentieel van Bitcoin als goedkoper betaalmiddel, maar is ook erg positief over andere aspecten van de cryptocurrency:

“Bitcoin is het eerste echt wereldwijde native open monetaire systeem. Blockchain is de meest optimale manier voor geld als het doel decentralisatie en volledige, egalitaire democratisering van geld is.”

Vergis je echter niet. Waar El Salvador zo’n 6 miljoen inwoners heeft, zijn dat er voor Tonga aanzienlijk minder: net iets meer dan 100.000.

Geen steun van centrale bank

Fusitu’a noemde de app Strike van Jack Mallers als een mogelijkheid om bitcoin betalingen te accepteren in Tonga. De jonge excentrieke CEO flikte het kunstje eerder al in El Salvador en was ook betrokken bij de adoptie van Lightning in Twitter.

Fusitu’a stelt dat er geen parlementaire stemming of goedkeuring van de National Reserve Bank of Tonga nodig zou zijn om Strike in te zetten in zijn land.

Het is alleen de vraag of Strike zélf wel de licenties heeft om overal te mogen opereren. De app is bijvoorbeeld in sommige Amerikaanse staten niet te downloaden wegens deze zelfde regelgeving.

Hoewel Fusitu’a werl enthousiast is, wordt dat (nog) niet door iedereen in het land gedeeld. Sione Ngongo Kioa, gouverneur van de Reserve Bank of Tonga, zei ze niet van plan zijn Bitcoin op korte termijn als wettig betaalmiddel te accepteren.

“De acceptatie van Bitcoin als officiële alternatieve valuta is absoluut onwaarschijnlijk.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
adoptieBitcoin nieuws