Overheid VS opent jacht op man achter crypto-scam van $150 miljoen

740 totale weergaven
|

 

De Amerikaanse overheid is volgende de geruchten begonnen met de jacht op een man die achter een crypto-scam ter waarde van 150 miljoen dollar zou zitten. Het gaat om Horst Jicha, die eerder deze maand had moeten verschijnen in een rechtszaal in New York, maar niet kwam opdagen.

Fraudezaak van $150 miljoen

Eerder dit jaar werd Jicha door het U.S. Attorney’s Office voor het Eastern District beschuldigd van effectenfraude en samenzwering om effectenfraude, draadfraude en het witwassen van geld te plegen.

Deze aanklachten hebben betrekking op zijn vermeende betrokkenheid bij een piramidespel rondom cryptocurrency met de naam USI Tech.

Jicha zou naar verluidt 1 miljoen dollar aan contanten hebben gedeponeerd bij de autoriteiten om zijn borgtocht veilig te stellen. Een woordvoerder van de aanklager vertelde CNBC dat ze van plan zijn om de resterende 4 miljoen dollar aan borg op te eisen, die gegarandeerd werd door Jicha’s familie en een aantal andere personen.

Een officier van justitie vertelde de rechter in de zaak dat de autoriteiten vermoeden dat Jicha heeft geknoeid met zijn enkelband. Zijn proces staat overigens pas voor 31 maart 2025 op de planning.

Wat was USI Tech?

Het platform waar Jicha mee fraudeerde heette dus USI Tech, en was een bedrijf in de Verenigde Staten dat wereldwijd actief was in de crypto-wereld. Het werd gepromoot als investeringsplatform waarmee mensen met geautomatiseerde handelsstrategieën gigantische rendementen konden verdienen.

Helaas is er nog nooit zoiets geweest wat echt werkte, en als het al werkt, dan zou je daar waarschijnlijk heel veel geld voor moeten betalen.

Uiteindelijk bleek het USI Tech van Jicha echter een piramidespel, waar jammer genoeg voor 150 miljoen dollar aan kapitaal in verdween. Jicha vluchtte uit de VS na het stopzetten van de activiteiten van het bedrijf en wist vervolgens vijf jaar lang uit handen van de autoriteiten te blijven.

In december 2023 werd hij uiteindelijk gearresteerd tijdens een vakantie in Miami. Dat is dus niet zijn beste vakantie ooit geweest, kunnen wij ons zo voorstellen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....