Palihapitiya: ‘S&P 500 kan binnenkort crashen’

Chamath Palihapitiya is iemand die in de beginjaren van bitcoin naar eigen zeggen ongeveer 5 procent van de volledige supply in handen had. Nu waarschuwt de succesvolle investeerder zijn volgers over de Amerikaanse aandelenmarkt, die volgens hem op het punt van instorten staat. In zijn All-In Podcast deelt de miljardair een grafiek waarin een groot gat zichtbaar is tussen de inkomsten en de cashflows van S&P 500 bedrijven.

Palihapitiya: 'S&P 500 kan binnenkort crashen'

Waarom is dit problematisch?

Het gat tussen deze twee fundamentele cijfers is volgens Palihapitiya in dertig jaar niet zo groot geweest. De witte lijn in de grafiek is wat de S&P 500 bedrijven aan Wall Street rapporteren over hun onderneming. Dat lijkt een hele positieve ontwikkeling. De blauwe lijn zijn echter de cashflows, de bedragen die daadwerkelijk binnenkomen op de rekening.

"De reden dat er een gat kan ontstaan tussen datgene wat je zegt te verdienen en datgene wat er daadwerkelijk binnenkomt op de bankrekening, zijn boekhoudkundige trucs. [...] Op dit moment is het gat tussen de papieren inkomsten en datgene wat daadwerkelijk binnenkomt het grootste sinds 1990", aldus Palihapitiya.

Wat dat betreft kan het volgens de miljardair en investeerder niet lang meer duren voordat de economie een tik krijgt en de werkloosheid wellicht ook een sprong omhoog maakt. Dan zou die veelbesproken recessie zomaar eens een stuk dichterbij kunnen zijn dan de meeste mensen nu denken.

Meltdown van de aandelenmarkt

Als Palihapitiya gelijkt krijgt en de S&P 500 op dit moment inderdaad extreem overgewaardeerd is, dan is het zomaar mogelijk dat we op termijn een flinke schuiver omlaag maken. Niet alleen binnen de aandelenmarkten, maar ook voor bitcoin.

Wat je meestal namelijk ziet is dat bitcoin de S&P 500 volgt. De correlatie tussen beiden is namelijk behoorlijk hoog, wat betekent dat ze over het algemeen in tandem bewegen. Wat dat betreft is het te hopen dat Palihapitiya geen gelijk krijgt met zijn analyse.

Als die uitkomt, dan is het ook zomaar mogelijk dat de Amerikaanse economie richting een recessie glijdt en dat is helemaal niet goed voor de koersen van risico-assets. Bitcoin heeft er nog nooit een meegemaakt, maar de kans is klein dat bitcoin in zo'n periode floreert.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....