Paxos stuurde per ongeluk $500.000 aan transactiekosten

Het blijkt dat cryptobedrijf Paxos achter de “fat finger betaling” zit. Daarmee komt het mysterie van de veel-te-dure-betaling eindelijk opgelost.

Foutje, bedankt

Een aantal dagen geleden viel het veel bitcoiners op dat er een bijzondere betaling werd gedaan. Op 10 september betaalde een onbekende entiteit een transactievergoeding van 19,89 BTC om slechts 0,008 BTC ($200) te verplaatsen. Hierbij verloor die persoon of dat bedrijf dus grofweg $500.000 door een fout.

Met een vrij lege mempool was het voldoende geweest om $1 te sturen, en dus waren de tranasctiekosten 500.000 keer te hoog ingesteld.

Gisteren gingen er geruchten rond dat betaalverwerker PayPal de fout had gemaakt. Deze claim kwam bij on-chain analisten vandaan die walletadressen aan elkaar koppelden en zo met een conclusie kwamen. Deze bleek ongegrond. Een woordvoerder (van PayPal) vertelt:

“Paxos heeft op 10 september 2023 te veel netwerkkosten van BTC betaald. Dit had alleen gevolgen voor de bedrijfsactiviteiten van Paxos. Klanten en eindgebruikers van Paxos zijn niet getroffen en al het geld van klanten is veilig.”

Paxos is het bedrijf dat de stablecoin van PayPal uitgeeft. Verder was het vroeger ook verantwoordelijk voor de stablecoin van Binance, BUSD, voordat er door toezichthouders een einde aan werd gemaakt. Ook hebben ze een door goud gedekte token op de markt gebracht. De woordvoerder vervolgt:

“Dit kwam door een bug bij een enkele transactie en die is opgelost. Paxos heeft contact met miner om het geld terug te krijgen.”

Eerder liet Chun van mining pool F2Pool (die deze transactie in een block valideerde) al weten dat het “slachtoffer” drie dagen de tijd had om zich te melden. Hij zou het bedrag dan weer terugstorten.

De wallet waar de betaling uit kwam, heeft meer dan 120.000 transacties verzonden en ontvangen, zo werd eerder al bekend. Een persoon met kennis van de situatie bevestigt tegenover The Block ook dat PayPal zelf niet bij deze fout betrokken was.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...