Bitcoin (BTC) afrekenen aan de kassa met je Apple Watch?

Met satoshi’s afrekenen aan de kassa met je Apple Watch? Misschien toekomstmuziek, maar volgens analist Mitch Steves van RBC Capital Markets doet Apple er verstandig aan om de bitcoin markt te betreden. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Apple naar bitcoin markt?

De iPhone fabrikant kan daarmee een geheel nieuwe markt aanboren, denkt Steves. In een notitie schrijft de analist aan zijn clientèle:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Door de Apple Wallet te ontwikkelen als exchange voor cryptovaluta, kan Apple daarmee haar inkomsten met minstens 40 miljard dollar per jaar vergroten.”

Hij schat de reseach – en development kosten voor het concern onder de 1 miljard dollar. Op papier een winstgevend plaatje dus.

Zoals bekend biedt PayPal sinds november Bitcoin aan haar Amerikaanse klanten aan en rolt het deze service in dit kwartaal internationaal uit. Het aandeel is sinds die stap met maar liefst 40% toegenomen. Ook maken houders van bitcoin actiever gebruik van de PayPal app, zo bleek onlangs uit de presentatie van de jaarcijfers.

Een bedrijf als Square, bekend van de Cash app waarmee Amerikanen en Britten bitcoin kunnen kopen, is inmiddels groter dan een investeringsbank als Goldman Sachs. Coinbase, samen met Binance de unicorn uit de bitcoin wereld, gaat binnenkort naar de beurs met een directe notering.

Wat deze bedrijven allemaal gemeen hebben: ze moeten zelf Bitcoin kopen op de wereldmarkt om deze te kunnen aanbieden. Zowel PayPal als Coinbase is bij licentie verplicht om zelf een voorraad aan te leggen.

Gaat Apple dat risico aan? Een van de voordelen van de miljardenfirma is volgens Steves het gesloten ecosysteem wat veiliger zou moeten zijn dan een open systeem.

Wapen tegen inflatie

Het geesteskind van wijlen Steve Jobs kan echter nog een andere strategie kiezen. Maandag maakte Tesla bekend dat het in januari 1,5 miljard dollar aan Bitcoin heeft gekocht. Naar verluidt gaat het om ~38.000 BTC bedoeld om het bedrijfsvermogen te beschermen tegen inflatie van de dollar.

Dat zou Apple, met ~193 miljard dollar aan kasmiddelen, ook moeten doen, aldus Steves. In zijn nieuwsbrief schrijft hij:

‘Stel dat Apple 5 miljard dollar aan bitcoin, dan is dat omgerekend 20 tot 25 dagen van hun normale cashflow. Net zoals bij Tesla schiet de prijs van bitcoin omhoog zodra dat nieuws bekend wordt en heeft het concern direct een deel van haar inleg terug. In onze ogen is dit een solide waardepropositie zonder veel risico. “

Op zijn Linkedin pagina licht Steves zijn woorden nogmaals verder toe:

“Ik wil benadrukken dat Apple niet verplicht is om zelf eigenaar te worden van Bitcoin. Het is gewoon een strategische tip en ik denk dat de aandeelhouderswaarde hierdoor juist kan stijgen. De instap van PayPal en nu Tesla maken deze sector legitiem.”

Ook voorziet hij dat een gesloten systeem ook nadelen voor de gebruikers kan hebben. Die kunnen net zoals bij PayPal niet hun Bitcoin versturen naar een andere wallet. Dat druist tegen de open en vrije filosofie van bitcoin in.

Bekijk hieronder een artikel over hoe je zelf eigenaarschap over je Bitcoin kan claimen en behouden.

Coronacrisis

Steeds meer Amerikaanse, beursgenoteerde bedrijven zoeken een uitweg in de coronacrisis.

De Federal Reserve, een particuliere organisatie met een aantal commerciële banken als aandeelhouder, heeft in 2020 haar schuldenpositie verder uitgebreid. De nieuwe president Joe Biden zet deze lijn van ongebreidelde verruiming van de fiat geldvoorraad van voorganger Donald Trump door.

Deze verruiming betekent weliswaar dat de schuldenberg in waarde vermindert, maar het heeft als negatief bijeffect dat koopkracht van de dollar achteruit holt. Vermogende individuen, maar ook winstgevende bedrijven zoals Tesla en MicroStrategy willen koopkrachtverlies voorkomen door in alternatieve assets zoals bitcoin en edelmetalen te investeren.

Ook landen als Venezuela, Iran en Pakistan investeren direct in het delven van Bitcoin, en in China, Amerika, Canada, Rusland en IJsland zijn steeds meer locaties die commercieel benut worden.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...