Peter Schiff reageert op Jack Dorsey: goud tegenover bitcoin

Prominent bitcoin-criticus, CEO van Euro Pacific Capital en voorzitter van SchiffGold, Peter Schiff, heeft gereageerd op een tweet van Twitter CEO Jack Dorsey over de mogelijkheid van hyperinflatie in de Verenigde Staten. Als je Schiff enigszins kent laten zijn standpunten zich wel raden.

Jarenlang laat hij zich op Twitter al gelden als één van de grootste tegenstanders van bitcoin. Wat vrij bijzonder is, aangezien de meeste mensen die goud als een waardevolle investering zien ook begrijpen waarom bitcoin geen slechte toevoeging aan een portfolio is.

Alleen echte assets beschermen tegen inflatie

Op 23 oktober kwam Jack Dorsey via Twitter met de bonte uitspraak: “Hyperinflatie gaat alles veranderen. Het staat te gebeuren.” Wat voor iemand in zijn positie op zich al een gewaagde uiting is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dorsey heeft zich de afgelopen jaren heel erg ingehouden als bitcoiner en is er vooral op de achtergrond mee bezig geweest.

Wat begrijpelijk is, gezien zijn positie als CEO van Twitter en Square. Bitcoin is in de traditionele wereld nog altijd een controversieel onderwerp, maar Dorsey lijkt de schroom wat dat betreft steeds meer van zich af te gooien.

Twee dagen na zijn uitspraak over hyperinflatie is Peter Schiff wakker geworden. “Verwacht geen toevluchtsoord te vinden in bitcoin. Om jezelf te beschermen tegen hyperinflatie heb je ‘echte assets’ nodig. Goud kwalificeert, maar bitcoin niet,” aldus Peter Schiff.

Natuurlijk laat Twitter weinig ruimte voor verdieping, maar Schiff doet ook geenszins zijn best om zijn uitspraken te onderbouwen. Het zou ons niets verbazen als hij al lang bitcoin heeft en dit soort dingen puur doet om aandacht te genereren. Mocht dat laatste het geval zijn, dan is hij behoorlijk succesvol.

Bitcoin is een denkbeeldige vriend

In ander commentaar in de discussie vergelijkt Peter Schiff bitcoin met een denkbeeldige vriend die kinderen soms hebben. “Bitcoin is hetzelfde, maar dan voor volwassenen,” aldus Schiff. Daarnaast beroept hij zich voor de superioriteit van goud wederom op de industriële toepassingen van het edelmetaal.

Dat is iets waar bitcoin uiteraard niet aan kan tippen. Maar het is nog de vraag in hoeverre het voordelig is voor een monetaire asset om ook industriële toepassingen te hebben. Je zou kunnen zeggen dat het een bepaalde bodemprijs garandeert, maar daar is ook wel alles mee gezegd.

Mocht goud namelijk echt een vlucht nemen als monetaire asset en als de koers door het dak gaat, dan vallen al die industriële toepassingen natuurlijk ook weg. In die zin heeft het helemaal niet zoveel toegevoegde waarde. De fysieke aard van goud is wat dat betreft juist een nadeel ten opzichte van bitcoin.

Als de goudkoers stijgt, dan is het aantrekkelijk om harder op zoek te gaan naar goud en vinden we meer goud. Als de bitcoin koers stijgt is het ook aantrekkelijk om meer in bitcoin mining te investeren, maar vanwege de difficulty adjustment zullen we nooit van het vooraf vastgestelde inflatieschema afwijken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....