PlanB: ’77 procent van alle bitcoin staan op winst’

De Nederlandse analist PlanB, die met zijn Stock-to-Flow model ruim 1,8 miljoen volgers op Twitter verzamelde, staat bekend om zijn optimistische analyses over de bitcoin koers. Vandaag komt hij met het heuglijke feit dat ruim 77 procent van de bitcoin supply op een virtuele winst staat tegen de huidige koers van ongeveer 29.000 dollar.

Meestal zien we de bitcoin koers in aanloop naar een halving richting dat percentage stijgen, om vervolgens in het jaar daarna naar de 100 procent door te schieten.

Hoe berekent PlanB deze informatie?

PlanB komt tot deze berekening door data van zijn eigen bitcoin-node te pakken. Hiervoor nam hij alle ~90 miljoen UTXO's onder de loep en keek hij simpelweg naar de prijs en datum waarop ze aangemaakt waren, om deze vervolgens te vergelijken met de huidige bitcoin koers.

Daarna is het simpelweg een kwestie van optellen en kijken hoeveel procent van de UTXO's op een virtuele winst staan.

Als je die data vervolgens in een grafiek verwerkt, dan kun je daar hele interessante lange termijn data uithalen. Dat is precies wat PlanB doet en daarom blijft het waardevol om hem op Twitter te volgen, ondanks dat zijn Stock-to-Flow model wellicht niet helemaal meer presteert zoals iedereen gehoopt had.

Voor het jaar 2024 heeft de analist in ieder geval hoge verwachtingen, want dan zal de volgende halving plaatsvinden. Als er iets is waar PlanB veel data over publiceert, dan is het wel over de halvings.

Richting de 100.000 dollar?

Op 4 mei deelde PlanB een grafiek van zijn Stock-to-Flow model, waarin hij in feite voorspelt dat de koers van bitcoin richting de halving van april 2024 al op een koers van bijna 100.000 dollar moet zitten of in ieder geval rond de all-time high van 70.000 dollar.

"Valt het je ook op dat de halvings (donkerblauw) vaak op de S2F-modellijn (grijs) zitten?", aldus een meer dan optimistische PlanB. Die modellijn ligt nu rond de koers van 70-80.000 dollar. Als het bitcoin lukt om richting april 2024 op die koers te zitten, dan zal de hype weer helemaal losbarsten.

Wij zouden het fantastisch vinden, maar willen ons niet al te lekker maken met dit soort grafieken. Uiteindelijk baseert het S2F-model zich op het verleden en is het onmogelijk om met alle toekomstige omstandigheden rekening te houden. Bijvoorbeeld een mogelijke recessie die zich in 2023 al kan ontvouwen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....