PlanB: ‘Bitcoin schaarser dan goud na halving van april 2024’

De volgende bitcoin halving komt steeds dichterbij en staat op dit moment op de planning voor april 2024. Dat betekent dat we in principe nog maar een jaar hoeven te wachten op de halvering van de beloning die miners ontvangen voor het produceren van een blok en daarmee dus de inflatie van bitcoin. Na de halving is bitcoin volgens de Nederlandse analist zelfs schaarser dan goud, maar wat bedoelt hij daarmee?

Bitcoin schaarser dan goud

PlanB heeft het bij die vergelijking over de Stock-to-Flow (S2F) verhouding van bitcoin, die na de halving beter is dan die van goud. De stock staat voor de hoeveelheid bitcoin of goud die op dit moment reeds in omloop is, terwijl de flow verwijst naar de nieuwe productie.

Met de volgende halving gaat de flow van bitcoin dus door de helft. Op dit moment heeft bitcoin een S2F-verhouding van ~55 en die stijgt na de halving dus naar ~110.

Op dit moment is goud nog schaarser (volgens PlanB) met een S2F-verhouding van ~60. Met deze belangrijke gebeurtenis die op de kalender staat, stelt PlanB zichzelf een aantal vragen.

"Zal de waarde van bitcoin na de halving groter zijn dan voor de halving (zoals het S2F-model suggereert)?", zo vraagt de analist zich af. Op basis van de geschiedenis zou je geneigd zijn om ja te zeggen, maar het blijft de financiële wereld en die is onvoorspelbaar.

Market cap van 10 biljoen dollar?

Als bitcoin straks schaarser is dan goud, gaat het de traditionele store of value van de wereld dan ook voorbij in market cap? Dat zou betekenen dat bitcoin straks een market cap van meer dan 10 biljoen dollar mag opschrijven en daarmee een koers van ruim 500.000 dollar aantikt.

Dat lijkt op dit moment nog een beetje onwaarschijnlijk, want dat zou vanaf de huidige market cap bijna een 20x betekenen en vanaf de all-time high een 10x voor bitcoin.

In die zin is het onwaarschijnlijk dat bitcoin in de volgende cyclus goud al voorbijgaat, maar dingen helemaal uitsluiten kan niet in deze wereld. Dat is iets wat wij de afgelopen jaren wel geleerd hebben.

PlanB lijkt in ieder geval nog steeds razend optimistisch over de toekomst van bitcoin na de halving van 2024. Wij hebben er ook zin in, maar zijn wellicht iets minder bullish dan de populaire Nederlandse analist.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....