‘Bitcoin prijs moet boven $34.000 blijven, anders zakt deze verder weg’

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

1. De prijs na de FOMC vergadering

De afgelopen week is er veel te doen geweest over de zogenaamde FOMC-vergadering van de Federal Reserve.

De Fed gaat per maart 2022 de rente stapsgewijs verhogen en ook de coronasteunpakketten stoppen.

De bitcoin prijs reageerde aanvankelijk positief, maar corrigeerde alsnog naar ~$35.500. Welke steun - en weerstandslevels zijn nu belangrijk om in de gaten te houden?

Databedrijf Delphi Digital zet deze in zijn weekrapport op een rijtje:

  • De eerste weerstand ligt bij $38.500, een level dat niet gebroken is (een enkele wick daargelaten).
  • De prijs zakte vrij snel naar $37.400 toen de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell begon.
  • Het steunlevel dat bitcoin moet respecteren is $34.000. Dat is een belangrijke streep in het zand, aldus de analisten van Delphi.

Het $34.000 level is ook wat de analisten van WhaleMap noemen. Breekt dat support, dan is de kans groot dat de prijs naar $27.000 zakt. Zij kijken specifiek naar on-chainvolume en het actieve gedrag van whales, entiteiten met 1.000 bitcoin of meer onder hun hoede.

2. Whales weer actief?

Ecoinometrics ziet dat grotere entiteiten met 1.000 bitcoin of meer weer wat actiever worden op het netwerk. Zij trekken daaruit de conclusie dat deze whales de dip kopen.

3. Market Value Realised Value (MVRV)

Zoomen we uit met de Market Value Realised Value (MVRV), dan zien we dat de markt duidelijk is afgekoeld. De MVRV is de verhouding tussen de totale bitcoin markt en het totaal aan gerealiseerde waarde. Beiden in dollars gemeten.

De gerealiseerde waarde is het totaal aan alle bitcoin, maar dan de laatst bekende waarde op de blockchain.

Heb je ooit voor 50 euro aan bitcoin gekocht en deze niet omgewisseld, dan is de gerealiseerde prijs van jouw bitcoin nog steeds 50 euro.

Uit deze verhouding rolt een cijfer, de zogenaamde Z-score. Hoe lager deze score, dus hoe dichter de market cap op de realized cap ligt, hoe dieper de bodem ligt van de marktprijs. En hoe aantrekkelijker het is om eventueel een beetje bij te kopen.

Andersom, hoe hoger de Z-score, hoe wijder het gat tussen de market cap en realized cap en hoe dichter de marktprijs een markttop nadert.

De Amerikaanse analist Dylan LeClair ziet dat de Z-score nu 1,5 is. Dat betekent dat de marketcap nog een half keer groter is dan de realized cap.

Lettend op de heatmap die hij deelt: de markt is aardig afgekoeld.


Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...