PlanB predikt geduld met betrekking tot bitcoin

De populaire Nederlandse analist PlanB heeft weer van zich laten horen op Twitter. Ditmaal predikt de analist geduld en daarmee doelt hij op de halving die nadert. Vanaf nu is het nog ongeveer 311 dagen voordat de bloksubsidie voor miners halveert van de huidige 6,25 naar 3,125 bitcoin per blok.

PlanB predikt geduld met betrekking tot bitcoin

NiceHash schat dat de volgende halving op 1 april 2024 zal plaatsvinden. Laten we hopen dat het qua koersactie niet op een 1 april grap uitloopt.

Waarom is de halving relevant?

In principe is het vrij logisch dat de halving een relevante gebeurtenis is voor de bitcoin koers. Het zorgt er immers voor dat de inflatie van bitcoin halveert en maakt dat er een aanbodschok ontstaat op de markt. Ineens komen er op dagelijkse basis een stuk minder nieuwe bitcoin in omloop.

Als de vraag vervolgens hetzelfde blijft, zorgt dat op termijn voor een stijging van de koers. Zo verliep het in ieder geval tijdens iedere voorgaande halving-cyclus van bitcoin.

Dat is dan ook de reden dat PlanB geduld predikt. In het verleden zagen we bitcoin in de maanden in aanloop naar de halving opklimmen naar de Stock-to-Flow prijs van bitcoin.

Op dit moment geeft het Stock-to-Flow model van PlanB een koers van ongeveer 55.000 dollar aan voor bitcoin. Het zou in theorie dus kunnen dat we in aanloop naar de halving richting die koers opstijgen.

Lastig klimaat

Het lastige vandaag de dag is dat we in een compleet ander macro-economisch klimaat zitten dan in de afgelopen 14 jaar dat bitcoin bestond. De rentes zijn plotseling een stuk hoger en het tijdperk van 'gratis geld' lijkt voorlopig even voorbij.

Nu is het nog de vraag welke consequenties dat precies voor bitcoin heeft, maar op het eerste gezicht ziet het er niet goed uit. Ergens is dat logisch, omdat hogere rentes ervoor zorgen dat de relatieve waarde van de Amerikaanse dollar toeneemt.

Op dit moment zien we ook veel investeerders overspringen op Amerikaanse staatsobligaties, die rentes van tot wel 6 procent uitbetalen. Voor die rente moet je echter wel op Amerikaanse staatsobligaties met een extreem korte looptijd zitten.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....