Politie in Australië neemt $6 miljoen aan Bitcoin in beslag

De Australische politie heeft naar verluidt $6 miljoen aan bitcoin (BTC) in beslag genomen. Het gaat om geld dat gebruikt is in de drugshandel. Het is de grootste inbeslagname van bitcoin ooit in Australië. Dat meldt The Age.

Naast bitcoin werd er tijdens invallen verschillende soorten drugs gevonden. Onder andere cannabis, MDMA en verschillende medicijnen werden in beslag genomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Agent Mick Frewen reageert op het nieuws: ''Dit is de 21e-eeuwse versie van drugshandel en het witwassen van geld, waarbij criminelen technologie gebruiken om enorme hoeveelheden schade en ellende voor de gemeenschap mogelijk te maken."

Een 31-jarige vrouw en 30-jarige man zijn opgepakt en verhoord. Ze zijn voorlopig op vrije voet, maar de vrouw werd aangeklaagd voor het bezit van cannabis.

Oude connecties

Volgens The Age is de politie in Australië nog druk bezig met het onderzoeken van geldstromen rondom de website genaamd Silk Road. De bitcoin zijn mogelijk afkomstig van een drugsdeal tot terug in 2012. Frewen stelt dat de politie nog regelmatig tips krijgt en hun onderzoek steeds breder wordt.

Er is al meer bitcoin in beslag genomen van gebruikers van Silk Road. Durfkapitalist Tim Draper kocht bijna 30.000 BTC afkomstig van Silk Road voor een spotprijsje.

Transacties van bitcoin zijn niet terug te draaien, dus het ligt voor de hand dat veel handel onbestraft is gebleven. Zo nu en dan komen er nieuwe zaken als deze voorbij waar opsporingsdiensten drugshandelaren in de nek grijpen.

Silk Road en bitcoin

De oprichter van Silk Road, Ross Ulbricht, zit al jaren in de cel. Hij kreeg in mei van 2015 een dubbele levenslange gevangenisstraf + 40 jaar zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. Op het platform kon je in principe verhandelen wat je wilde, van verboden middelen tot aan de standaard Marktplaats producten .

Silk Road was een van de eerste grote online handelsplaatsen waar bitcoin veel werd gebruikt als betaalmiddel. Het verhaal van Ulbricht is daardoor nauw verbonden aan bitcoin.

Na een slepende rechtszaak en tal van gebeurtenissen is Ulbricht achter de tralies belandt. Op 1 oktober 2013 werd hij opgepakt. Na zijn veroordeling werd hij in isolement opgesloten.

Onderstaande telefonische presentatie op Bitcoin2021 is de eerste 'publieke' verschijning van de Amerikaan sinds dat hij achter de tralies zit. De onderstaande video is heftig, maar laat goed zien hoe Ulbricht bitcoin (en de wereld) ziet.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...