Politie onderzoekt handelen van gevallen FTX-baas

De FBI gaat onderzoeken of Sam Bankman-Fried, de gevallen baas van FTX exchange, schuldig is aan marktmanipulatie. Hij wordt ervan verdacht de koersen van TerraUSD (UST) en Luna (LUNA) te hebben gemanipuleerd met zijn FTX-beurs en zusterbedrijf Alameda. Dit meldt de New York Times, die gebaseerd op twee bronnen dichtbij de zaak.

FBI onderzoekt SBF

De koersen van beide cryptomunten zijn in mei in elkaar gestort, ongeveer zes maanden voordat de FTX exchange en ruim 130 entiteiten een Chapter 11 faillissementsbescherming heeft aangevraagd.

De belangrijkste dochter is Alameda Research, een handelshuis dat groot is geworden met de zogenaamde kimchi trade. De bitcoin prijs in Zuid-Korea ligt doorgaans hoger dan in de rest van de wereld, dat noemen ze de kimchi premium vernoemd naar het nationale gerecht. Door bijvoorbeeld btc te verkopen in Zuid-Korea, ontvang je meer dollars per btc.

Maar het handelen van Alameda is alle grenzen te buiten gegaan, zo blijkt uit de faillissementspapieren die openbaar zijn gemaakt. De grootste verdenking is dat FTX circa 10 miljard dollar aan klantengelden heeft weggesluisd naar Alameda om daarmee te gaan handelen en financiële gaten in de begroting te dichten. Deze beschuldiging komt naar onderzoeken van persbureau Reuters en zakenkrant Wall Street Journal, maar uiteindelijk moet de rechter hierover beslissen.

Volgens de New York Times is het onderzoek van de federale politie pril en is er een uitgebreid onderzoek gaande naar alle transacties die op de handelsplatformen hebben plaatsgevonden. Bankman-Fried heeft vorige week in het openbaar laten weten ‘niet op de hoogte te zijn van enige marktmanipulatie en geen plannen daarvoor te hebben gehad’.

De FBI is niet de enige instantie die zijn tanden zet in het geïmplodeerde FTX-imperium. Onder meer het ministerie van Justitie, de Securities and Exchange Commission (SEC) en autoriteiten van de Bahama’s doen onderzoek naar het reilen en zeilen van FTX en FTX Digital Markets (in het geval van de Bahama’s).

Ook de bankcommissie van de Amerikaanse Senaat wil dat Bankman-Fried zich 14 december meldt voor een openbare hoorzitting. Leden van de House Financial Services Committee hebben daarvoor een dagvaarding
doen uitgaan.

Lees meer over:
FBIFTX

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...