Sam Bankman-Fried: ‘Ik kan nog niet getuigen’

Sam Bankman-Fried (SBF) kan voorlopig niet getuigen voor een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Dat geeft de voormalige CEO van de gevallen cryptobeurs FTX op Twitter aan.

Hij reageert op een tweet van de Republikeinse politica Maxine Waters, voorzitter van de Financial Services Committee en de commissie, die SBF opriep om langs te komen.

De U.S. House Financial Services Committee heeft vorige maand al aangekondigd een hoorzitting te willen met de gevallen crypto-ondernemer. Ook afgevaardigden van zusterbedrijf Alameda Research en marktleider Binance zijn opgeroepen te komen getuigen. Ze zijn hiertoe echter niet verplicht.

Waters heeft de hoorzitting gepland voor dinsdag 13 december, maar het is de vraag of dit van komt nu SBF zegt meer tijd nodig te hebben.

Diverse ondernemers binnen de cryptomarkt hebben met afkeuring gereageerd op recente uitlatingen van SBF. De meesten willen graag dat hij berecht gaat worden wegens grootschalige financiële fraude.

Een van de aantijgingen is dat SBF en zijn team tien miljard dollar aan klantentegoeden op het FTX platform hebben doorgesluisd naar Alameda, omdat dit handelshuis met financiële gaten kampte. Ook zijn er sterke vermoedens dat SBF zelf ook bedrijfsgelden achterover heeft gedrukt voor persoonlijk gewin.

Momenteel is de externe bewindvoerder John Ray alle boeken en transacties aan het doorpluizen, voordat er een juridisch traject volgt. Ray heeft al laten doorschemeren 'in zijn 40 jaar juridische en herstructureringservaring nog nooit zo'n volledig falen van bedrijfscontroles en zo'n volledige afwezigheid van betrouwbare financiële informatie had gezien als bij FTX'.

Ray was eerder puinruimer bij de geïmplodeerde energiereus Enron.

Lees meer over:
FTX

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...