Satoshi begon Bitcoin met andere parameters: 20 miljoen BTC, blocktijd van 15 minuten

Wist je dat Bitcoin er zomaar heel anders uit had kunnen zien? Op GitHub staat een oudere (pre-release) versie van de Bitcoin Core software, genaamd BitCoin v0.1.3 ALPHA. Het heeft een aantal interessante parameters.

De oude broncode

De software is op GitHub geüpload onder de annotatie "Bitcoin code preview sent to Cryddit and other members of Metzdowd cryptography list for review." In de eerste regel staat de volgende disclaimer:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"This is a pre-release sourcecode preview."

Helemaal te verifiëren is deze informatie niet. GitHub zelf geeft aan dat de laatste commit is gedaan op 15 november 2008.

Deze allereerste release van de software dateert dus uit november 2008. Dit was vlak nadat de whitepaper door Satoshi werd gepubliceerd, en enkele maanden vóór de 0.1.0-versie waarmee Satoshi op 8 januari 2009 het officiële begin van Bitcoin aftrapte.

Opmerkelijk: destijds had Bitcoin een blocktijd van 15 minuten. In de huidige versie is dat 10 minuten.

Ook was de mining difficuly adjustment 'epoch' vastgezet op 2880 blocken (wat neer komt op ongeveer 30 dagen). Momenteel is dat 2016 blocken (van dus 10 minuten), wat neer komt op ongeveer 2 weken.

Ten derde zou de blocksubsidie beginnen bij 100 BTC. In de uiteindelijke definitieve versie van Satoshi is dit getal veranderd naar 50 BTC per block.

De halving zou elke 100.000 blocken plaatsvinden. Dat zou elke 2,85 jaar zijn, in plaats van elke 210.000 blocken of 4 jaar zoals dat nu het geval is.

20 miljoen coins

Met deze parameters zouden er niet maximaal 21 miljoen coins in omloop komen, maar maximaal 20 miljoen. Ook zou de maximale supply veel sneller zijn bereikt. Nu duurt het tot het jaar 2140 totdat de laatste 'sat' in omloop is gebracht.

Het zou op zich niets hebben uitgemaakt: 20 of 21 miljoen BTC. Het gaat namelijk niet om de maximale supplu zélf, maar om het feit dat dit getal begrensd, verifieerbaar en enorm makkelijk opdeelbaar is. Eén bitcoin staat namelijk gelijk aan 100.000.000 sats.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSatoshi