Was de eerste reactie op de Bitcoin white paper van Satoshi zelf?

Gerald Votta van Quantum Economics heeft een theorie over de ware identiteit van Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto. Volgens Votta is de Canadese cryptograaf James A. Donald de man die achter het pseudoniem van Satoshi Nakamoto schuilt.

Donald was de eerste persoon die commentaar gaf op de in 2008 gepubliceerde Bitcoin white paper. Het interessante aan zijn reactie is dat hij enkele minuten na de publicatie meteen een redelijk diepgaande vraag wist te stellen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Donald zag direct dat Bitcoin niet zou schalen

Gerald Votta vraagt zich af hoe je de Bitcoin white paper kunt lezen en vervolgens binnen drie minuten meteen een goede vraag kunt stellen over de schaalbaarheid van Bitcoin. “Dat lijkt bijna onmogelijk,” aldus Votta.

Donald voldoet volgens Votta ook nog eens precies aan het profiel dat bij Satoshi Nakamoto past. “Niet alleen heeft Donald een vergaand begrip van computers, programmeren en cryptografie. Hij heeft ook veel kennis van economie, geschiedenis en het recht,” zo schrijft Votta in zijn artikel.

Dit is echter niet de eerste keer dat iemand met deze theorie komt. In 2014 kwam Bruno Kucinskas op een Bitcoin forum al met een vergelijkbare theorie, waarin hij wijst op het snelle antwoord van Donald. Al schrijft een andere gebruiker dat het ook aan de timestamps kan liggen die in verschillende archieven van elkaar verschillen.

Er is uiteraard ook nog de mogelijkheid dat Satoshi en Donald in privé met elkaar hebben gesproken voordat Satoshi de white paper publiceerde. Votta kent deze weerleggingen, maar is overtuigd van zijn gelijk over de identiteit van Satoshi Nakamoto.

Crypto Kong en de gelijkenissen met Bitcoin

Wat de vermoedens van Votta over de identiteit van Satoshi Nakamoto versterken is dat Donald met zijn project Crypto Kong reeds voor de komst van Bitcoin iets heeft geproduceerd wat angstaanjagend veel op Bitcoin lijkt.

“Crypto Kong is angstaanjagend gelijk aan de fundamentele basis van Bitcoin,” schrijft Votta in zijn blogpost, waarin hij ook induikt op de gelijkenissen tussen de informatie op de Crypto Kong website en de Bitcoin white paper.

Volgens Votta is Crypto Kong een manier geweest voor Satoshi Nakamoto om zichzelf niet verdacht te maken als de bedenker van Bitcoin. Daarnaast doet het taalgebruik van Donald Votta ook denken aan dat van Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto.

Het mysterie is wat Votta betreft opgelost: “Wat is de kans dat twee individuen dezelfde kennis-achtergrond hebben, een goed begrip van de Noord-Amerikaanse taal en cultuur en vervolgens praktisch hetzelfde white paper delen. Die kans is astronomisch laag,” aldus Votta.

Quantum Economics oprichter Mati Greenspan laat weten dat Gerard Votta maanden aan zijn artikel heeft gewerkt samen met Carhles Bovaird, die toezicht heeft gehouden op het onderzoeksproces. Een interessante nieuwe theorie over de identiteit van Satoshi Nakamoto dus, maar zeker weten zullen we het waarschijnlijk nooit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....