El Salvador geeft $117 miljoen aan Bitcoin (BTC) aan haar inwoners

644 totale weergaven
|

Elke inwoner van El Salvador krijgt 30 dollar aan bitcoin in zijn wallet gestort door de overheid. Dat heeft president Nayib Bukkele bekend gemaakt. El Salvador is het eerste land waar bitcoin geldt als officieel betaalmiddel, naast de Amerikaanse dollar.

Bitcoin wet

Bukkele wil de bitcoin wet binnen drie maanden realiseren. Per 7 september moet de uitrol al gerealiseerd zijn, zo maakt hij vandaag via Twitter bekend.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De gift van 30 dollar is bedoeld om inwoners warm te krijgen voor de bitcoin wallet van de overheid. Deze wallet krijgt de naam ‘Chivo’ en is te gebruiken op vrijwel elke telefoon. Het land kent een redelijk goed 4G-datanetwerk om betalingen in goede banen te leiden.

Naar schatting is circa 60% van de bevolking 18 jaar of ouder, dat zijn ~3,9 miljoen bewoners. Stel dat deze allemaal kiezen voor de Chivo wallet, dan moet de overheid ~117 miljoen dollar uittrekken voor de operatie. Dat is omgerekend tegen de huidige marktprijs 3.441 BTC.

Bukkele ziet de stap naar een duaal betaalstelsel als een manier om zijn bevolking te bevrijden onder het juk van de dollar. Maar deze transitie is voor een arm land als El Salvador niet zonder gevolgen.

Want bijvoorbeeld winkeliers zijn verplicht om bitcoin accepteren als de klant daarmee wilt betalen. Ook mogen prijzen in winkels in bitcoin (de eenheid satoshi’s) worden uitgedrukt.

De overheid zegt zorg te dragen voor koersschommelingen. Dus iemand rekent 10 dollar af in bitcoin, dan geldt die transactieprijs ook voor de deelnemers aan die transactie. Eventuele koersverschillen die tijdens die transactie optreden, vangt de overheid op met een trust fonds met daarin 150 miljoen dollar.

Lightning Network

Maar het bitcoin netwerk is toch traag en duur op drukke tijden? Ja, dat klopt. Vandaar dat de transacties grotendeels op het Lightning Network plaatsvinden, een nog experimentele sublaag op het bitcoin netwerk. Een van de use cases is El Zonte, een surfdorpje in het land waar een kleine community van bitcoiners ontstaan is.

Dat is een blauwdruk voor de rest van het land: de keuze hebben in welke valuta je betaalt of betaald wilt worden.

Maar bitcoin is toch heel volatiel? Klopt, maar in beginsel is bitcoin disruptief voor bestaande betaalmethoden. Want via apps zoals Strike is het mogelijk om via het Lightning Network dollars, euro’s of ponden naar elkaar te sturen tegen lagere tarieven dan bij een Western Union of Moneygram.

Het heeft dus vooral gevolgen voor de legacy betaalinfrastructuur in eerste instantie. Want de diaspora in Amerika kan nu goedkoper zijn dollars naar familie in El Salvador sturen. Dan kan tientallen procenten commissie per transactie schelen.

De uiteindelijke ambitie van marketeer Bukkele is om als land ook interessanter te worden voor de eigen bevolking. Sterker nog: richting de VS heeft hij gezegd dat deze bitcoin transitie de migratiestromen naar de VS kan helpen verminderen.

Hoe dan ook, het emboarden van bewoners uit het land is een eerste serieuze test voor het Lightning Network, technologie ontstaan sinds 2018, omdat het betaalvolume in korte tijd omhoog kan schieten.

Jack Mallers, de bedenker van Strike en al ruim 3 maanden aanwezig in El Salvador, ziet echter geen beren op de weg. Het is simpelweg een verbetering van de achterstandspositie van de inwoners van het land: 70% heeft geen toegang tot het bankstelsel.

Weerstand

Binnen het land is er ook weerstand onder een smaldeel van de parlementsleden. Van het Internationaal Monetair Fonds, geldschieter voor het land, krijgt men ook geen hulp om dit ambitieuze plan te implementeren.

En sommige bitcoiners vinden het plan van het land niet te rijmen met de eerste beginselen van bitcoin: betalen zonder tussenkomst van een derde partij zoals een overheid.

Onder meer de podcast Vlad Costea van de Bitcoin Takeover heeft er moeite mee.

Voor rijke bitcoiners heeft Bukkele ook een lokkertje: wie 3 BTC investeert in de economie van het land, is automatisch staatsburger.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...