Iran wil nieuwe regels voor handel in Bitcoin en cryptovaluta

Iran wil meer duidelijkheid verschaffen rondom het handelen in cryptocurrency’s. Middels een wettelijk kader willen ze een nieuw raamwerk opstellen voor het traden van deze digitale munten. Voor Bitcoin mining blijven de huidige regels bestaan.

Handel in Iran

Dinsdag benadrukte het kabinet tijdens een vergadering van de Economic Coordination Board dat het noodzakelijk is dat er meer duidelijkheid komt omtrent cryptovaluta.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Iraanse president Hassan Rouhani is van mening dat ze de ‘nationale belangen moeten behouden en beschermen’.

Rouhani zei dat het land meer aandacht moet besteden aan de wettelijke en technische aspecten die te maken hebben met cryptovaluta en digitale valuta.

Hij vindt (logischerwijs) dat het land meer moet doen om de de risico’s van cryptohandel aan te kaarten. “Anders zou men er op een onprofessionele manier mee om kunnen gaan”.

“Om de activiteit van cryptocurrency’s te legaliseren en het bezit van mensen op dit gebied te beschermen, moeten we zo snel mogelijk een oplossing bedenken en de nodige wetten en instructies vastleggen en communiceren.”

Rouhani roept op ene een gezamenlijke onderzoek met verschillende partijen op te stellen om zo stappen voorwaarts te maken.

“De verantwoordelijke instanties op het gebied van de kapitaalmarkt moeten samenwerken met de media en cyberspace op het gebied van informatie, educatie en publieke bewustwording over dit fenomeen.”

Bitcoin mining

Parallel aan deze discussie is Iran ook erg druk met het minen van Bitcoin. Rouhani benadrukt dat er een verbod blijft op het minen van Bitcoin. De reden dat ze zo streng met de industrie omgaan, is omdat er problemen ontstonden met het lokale elektriciteitsnet.

“De ministeries van Communicatie en Informatietechnologie en Energie zijn verantwoordelijk voor het afsluiten van de stroom naar deze centra.”

De mining-industrie is nauw verbonden aan het elektriciteitsnet van Iran. Rajabi meldt dat het in de praktijk zelfs black-outs in het hele land kan veroorzaken. Om deze reden is Bitcoin mining voor vier maanden verboden, tot 22 september dit jaar.

Er was eerder al een nationale strategie opgesteld waardoor de miners in het land een licentie moesten krijgen. Ook mogen ze hun bitcoin alleen maar aan de centrale bank verkopen. Zij kunnen dit dan weer gebruiken om het toe te wijzen aan importhandel.

Sindsdien kunnen particulieren hoge boetes verwachten als ze met ‘huishoudelijke elektriciteit’ aan het minen zijn. Er staan ‘grote boetes’ op het illegaal aftappen van elektriciteit van het publieke net zonder licentie.

De omvang van dit bedrag werd niet bekend gemaakt in de berichtgeving van Tehran Times.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Iranmining