President Wit-Rusland stemt in met ‘vrije regulering’ van Bitcoin

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft een decreet ondertekend waarin hij de formele steun uitspreekt voor de regulering van Bitcoin. Om precies te gaan gaat het om “het vrije verkeer van cryptocurrency’s zoals Bitcoin.”

Wit-Rusland

Het communicatiebureau van Loekasjenko kondigde maandag aan dat de president een decreet heeft ondertekend met de volgende naam: “On the register of virtual wallet addresses and the circulation of cryptocurrency.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het document biedt een wettelijke basis voor een Hi-Tech Park in Wit-Rusland om walletadressen in een register bij te houden. Het gaat daarbij om adressen die te maken hebben met illegale activiteiten.

Het uiteindelijke doel van het decreet is om crypto-investeerders te beschermen. De president wil voorkomen dat men “onopzettelijk betrokken raakt bij wettelijk verboden activiteiten”. Ook beschrijft de wettelijke akte de procedures om cryptovaluta van criminelen in beslag te nemen.

Er waren in 2017 geruchten dat Wit-Rusland honderdduizenden bitcoin in beslag zou hebben genomen. Dit is nooit bevestigd of ontkend. Toch zijn inbeslagnames uit het decreet puur gefocust op crimineel gedrag. De strategie lijkt juist heel open te zijn:

“Wit-Rusland ontwikkelt een juridisch veld voor het reguleren van activiteiten met betrekking tot digitale activa. Het staat, in tegenstelling tot veel andere landen, het vrije verkeer van digitale valuta toe.”

Handhaving

Daarmee kunnen we wel stellen dat Wit-Rusland géén verbod op cryptovaluta voor ogen heeft. Volgens het document moet de ministerraad passende maatregelen nemen om het decreet te handhaven. Dit wordt de komende drie maanden uitgewerkt.

In september 2021 riep Loekasjenko ook al op om cryptomining te stimuleren. Er waren veel stroomoverschotten in het land. Ook Belarusbank is naar verluidt bezig met een eigen cryptobeurs.

Buurland Rusland heeft het een stuk moeilijker met dit thema. De centrale bank roept meermaals op tot een verbod, terwijl de oppositie en president oproepen tot regulering.

Ondanks dat de Russische regering vorige week een concept voor regulering formeel goedkeurde, blijft de Bank of Russia zich verzetten tegen cryptovaluta. Ze kwamen vandaag opnieuw met een statement.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws