President Wit-Rusland stemt in met ‘vrije regulering’ van Bitcoin

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft een decreet ondertekend waarin hij de formele steun uitspreekt voor de regulering van Bitcoin. Om precies te gaan gaat het om “het vrije verkeer van cryptocurrency’s zoals Bitcoin.”

Wit-Rusland

Het communicatiebureau van Loekasjenko kondigde maandag aan dat de president een decreet heeft ondertekend met de volgende naam: “On the register of virtual wallet addresses and the circulation of cryptocurrency.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het document biedt een wettelijke basis voor een Hi-Tech Park in Wit-Rusland om walletadressen in een register bij te houden. Het gaat daarbij om adressen die te maken hebben met illegale activiteiten.

Het uiteindelijke doel van het decreet is om crypto-investeerders te beschermen. De president wil voorkomen dat men “onopzettelijk betrokken raakt bij wettelijk verboden activiteiten”. Ook beschrijft de wettelijke akte de procedures om cryptovaluta van criminelen in beslag te nemen.

Er waren in 2017 geruchten dat Wit-Rusland honderdduizenden bitcoin in beslag zou hebben genomen. Dit is nooit bevestigd of ontkend. Toch zijn inbeslagnames uit het decreet puur gefocust op crimineel gedrag. De strategie lijkt juist heel open te zijn:

“Wit-Rusland ontwikkelt een juridisch veld voor het reguleren van activiteiten met betrekking tot digitale activa. Het staat, in tegenstelling tot veel andere landen, het vrije verkeer van digitale valuta toe.”

Handhaving

Daarmee kunnen we wel stellen dat Wit-Rusland géén verbod op cryptovaluta voor ogen heeft. Volgens het document moet de ministerraad passende maatregelen nemen om het decreet te handhaven. Dit wordt de komende drie maanden uitgewerkt.

In september 2021 riep Loekasjenko ook al op om cryptomining te stimuleren. Er waren veel stroomoverschotten in het land. Ook Belarusbank is naar verluidt bezig met een eigen cryptobeurs.

Buurland Rusland heeft het een stuk moeilijker met dit thema. De centrale bank roept meermaals op tot een verbod, terwijl de oppositie en president oproepen tot regulering.

Ondanks dat de Russische regering vorige week een concept voor regulering formeel goedkeurde, blijft de Bank of Russia zich verzetten tegen cryptovaluta. Ze kwamen vandaag opnieuw met een statement.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Coinbase hapert opnieuw tijdens explosieve stijging bitcoin

  Het Amerikaanse Coinbase staat erom bekend dat het tijdens bullmarkten van bitcoin weleens in de...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  “Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

  De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

  Bitcoin whales Nieuws
  Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

  Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

  Nieuws
  Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

  De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

  Lees meer