Pro-bitcoin kandidaat lijkt onverwachts Argentijnse verkiezingen te winnen

Javier Milei, een Argentijnse libertair die de centrale bank wil afschaffen en pro-bitcoin is, stond zondag plotseling op voorsprong tijdens de voorverkiezingen voor het presidentschap in Argentinië. Inmiddels zijn 84 procent van de stemmen geteld en heeft Milei 30,73 procent van de stemmen, terwijl de overige 28,14 en 26,84 procent naar zijn tegenstanders gaan.

Kan het door inflatie geplaagde Argentinië met Javier Milei achter het El Salvador van president Nayib Bukele aan?

Bitcoin in Argentinië

Voordat het zover is moet Milei nog wel even de algemene verkiezingen winnen en moeten natuurlijk de rest van de stemmen in de voorverkiezingen richting hem gaan. De algemene verkiezingen volgen in oktober.

Als er op dat moment niemand is met 45 procent van de stemmen, dan moet de Argentijnse bevolking in november opnieuw naar de stembus om een laatste klap op de verkiezingen te geven.

Voor bitcoin zou het fantastisch zijn als Argentinië een pro-bitcoin kandidaat krijgt. Het bruto binnenlands product (BBP) van Argentinië is met 487 miljard dollar ongeveer 17 keer groter dan dat van El Salvador.

Wat dat betreft zou er een gigantisch land kunnen instappen op de bitcoin-standaard. Het is natuurlijk nog veel te vroeg om daar met zekerheid iets over te zeggen, maar het is zeker interessant om deze ontwikkeling in de gaten te houden.

Afschaffen centrale bank en pro-bitcoin

We zeiden het in de inleiding al, maar Milei is een potentiële Argentijnse president die de centrale bank wil afschaffen. Dat komt natuurlijk voort uit het negatieve sentiment dat de centrale bank creëerde door de overmatige inflatie waar het land sinds jaar en dag door geplaagd wordt.

“De centrale bank is oplichterij en een mechanisme waarmee politici de goede mensen bestelen door belasting te heffen via inflatie”, aldus Milei.

Over bitcoin is hij logischerwijs meer positief. “Bitcoin vertegenwoordigt de terugkeer van geld naar zijn originele ontwikkelaar, de private sector”, zo bewijst Milei zich een ware libertair.

We moeten hierbij zeggen dat Milei nog geen uitspraken heeft gedaan over de mogelijke adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel door Argentinië. Dat zou voor de verkiezingen wellicht wat te extreem zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....