Rusland verbiedt betalingen met Bitcoin vanaf 2021
|
De Russische president Vladimir Putin heeft zijn handtekening onder een wet gezet die Russen verbiedt om bitcoin (BTC) te gebruiken als betaalmiddel. De wet moet in januari 2021 ingaan. Dat meldt de Russische mediapartij RIA.
Het bezit van bitcoin wordt (voorlopig?) niet verboden in Rusland.
Strengere regels
Russische regelgevers kwam eerder deze maand met een wetsvoorstel voor een wet waardoor bedrijven de handel in bitcoin niet meer mogen faciliteren in Rusland. Ook mogen bedrijven geen eigen valuta uitgeven.
Volgens RIA is dit een mildere versie dan in eerste instantie de bedoeling was. De nieuwe regels stoppen bitcoin wel in een hokje voor bepaalde belastingen. Maar het is dus verboden om de bitcoin uit te geven in en te verhandelen in het land.
De Russische politicus Anatoly Aksakov geeft tegenover RIA aan dat er nog meer wetten specifiek gericht op digitale valuta op komst zijn.
Rusland en bitcoin
De Doema, het Russische lagerhuis, keurde eerder het wetsvoorstel over digitale financiële activa en digitale valuta al goed. Door de wet wordt bitcoin wel officieel erkend, maar dat gaat dus wel gepaard met een aantal heftige nieuwe regels.
Volgens het voorstel zijn digitale valuta “een geheel van elektronische gegevens die kunnen worden geaccepteerd als betalingsmiddel”. Ook geeft het Bitcoin een juridische status. Wel voegt persbureau TASS er aan toe dat “Bitcoin niet mag worden gebruikt om goederen of diensten mee te betalen.”
Het is de vraag hoe streng de regels worden gehandhaafd in Rusland. Recentelijk nam Bitcoin beurs Paxful de koppositie over in Rusland als het gaat om peer-to-peer handelsplaatsen.
Rusland kan bitcoin transacties niet tegenhouden, maar ze kunnen er dus wel duidelijke regels omheen bouwen.
Nederland
Hoe zit dat eigenlijk in Nederland? In de Hup Bitcoin Podcast spraken we met Tweede Kamerlid Mahir Alkaya (SP) over bitcoin en de gevolgen van de ‘cryptowet’ in Nederland: ”De overheid criminaliseert Bitcoin met cryptowet.”