Rechter wil neutrale onderzoeker om Celsius financieel compleet door te lichten

Rechter wil neutrale onderzoeker om Celsius financieel compleet door te lichten

De rechtbank van New York wil een neutrale onderzoeker aanwijzen die de financiële huishouding van Celsius gaat doorlichten. Bij de cryptobank is sprake van een Chapter 11 faillissement. Dat is juridisch proces waarbij een bedrijf financieel geherstructureerd wordt, onder toezicht van een federale faillissementsrechter.

Het aanwijzen van een zogenaamde derde partij (examiner) is bij dit soort faillissement ongebruikelijk.

Belanghebbenden, zoals het ministerie van Justitie, toezichthouders en vertegenwoordiger van schuldeisers en consumenten hebben om deze derde partij gevraagd, zo meldt The Block. Ook Celsius zelf stond open voor deze optie. Eisers van kleiner allooi wilden juist een trustmanager die actiever begint met het afbetalen van de bedrijfsschulden.

Een grote groep gedupeerden, bekend als het Committee for Unsecured Creditors (UCC), vond het aanwijzen van een derde partij te duur, maar na overleg met de overheidsinstanties is besloten om de scope van het financiële onderzoek wat te verkleinen waardoor het wel betaalbaar blijft.

Volgens de US Trustee, onderdeel van Justitie, is er een neutrale onderzoeker nodig vanwege de "extreme financiële onregelmatigheden" en "het forse wantrouwen van de klanten richting de schuldenaar". Volgende week startten de eerste gesprekken voor deze neutrale onderzoeksrol.

De UCC zelf doet ook onderzoek naar Celsius, en ze hebben al 16.000 documenten over deze slepende zaak gemaakt. CEO Alex Mashinsky is ook na juridisch advies begonnen met het informeren van deze belangengroep om zijn standpunten en besluiten toe te lichten.

Celsius ging in juli van dit jaar de Chapter 11-faillissementsprocedure. De cryptobank heeft teveel risico genomen in haar jacht op meer rendement. Doordat miljoenen aan cryptotegoeden in contracten stonden vastgeklikt, kon men niet tijdig anticiperen op een inzakkende cryptomarkt met miljoenenverliezen tot gevolg.

Lees meer over:
rechtszaak faillissement

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan