Reële waarde van bitcoinmarkt ruim boven $400 miljard

Reële waarde van bitcoinmarkt ruim boven $400 miljard

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie van wat er op het netwerk van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De bitcoin koers is zaterdag gesloten op $60.884, een slotkoers die in de top 10 eindigt van hoogste slotkoersen ooit uit de geschiedenis van bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het toont eens te meer aan dat de cryptomunt historisch terrein aan het verkennen is in het najaar van 2021, bijna 18 maanden na de halvening.

1. Spent Output Profit Ratio (SOPR)

De indicator SOPR is feitelijk een virtuele winst - en verliesmeter. Via deze metric is in één oogopslag te zien of de markt op winst of verlies staat.

Uit de deelsom van de verkoopwaarde in dollars en de aankoopwaarde in dollars/euro's, rolt een getal boven de 1 of onder de 1.

Heb je ooit 100 euro aan bitcoin gekocht en deze is nu 110 euro waard, dan scoort jouw stack 1.1 op de SOPR-indicator.

Analist Will Clemente betoogt dat '1' vaker als support dient voor hogere waarden, een opwaartse trend die in zijn ogen vergelijkbaar is met de prijsontwikkeling van oktober 2020.

2. Coin Days Destroyed (CDD)

Met de huidige prijs staat een groot deel van de markt (>90%) op winst, maar is er sprake dat 'oudere munten', die op een hogere virtuele winst staan, ingewisseld worden?

Analist TXMC ziet on-chain geen signalen dat er (massaal) winst wordt genomen, behouden de consolidatiefase ($60.000-$62.000) waar de koers zich nu in bevindt.

Hij maakt gebruik van de indicator Coin Days Destroyed (CDD) van Glassnode en dan specifiek het negentigdaagse gemiddelde van deze metric.

Het aantal ‘coin days’ geeft informatie hoeveel dagen een bitcoin niet uitgegeven is (stilstaat).

Dus stel ik koop 0.1 bitcoin en houd deze 12 maanden in mijn wallet, dan heeft die 0.1 bitcoin 365 'Coin Days' verzameld.

Zodra een munt echter uitgegeven wordt ('spent'), dan wordt deze geclassificeerd als 'vernietigd' en verandert de status weer in 'created' omdat er een nieuwe UTXO op de blockchain wordt aangemaakt (een nieuwe koper neemt het beetje bitcoin over van de vorige eigenaar).

Maar één van de verklaringen is dat er ook minder oude munten verkocht hoeven te worden om toch winst te maken.

3. Realized Cap bereikt all-time high

De gerealiseerde waarde is niet de totale marktkapitalisatie (voorraad maal marktprijs), maar is een optelsom van de waarde van alle beetjes bitcoin (UTXO's) die voor het laatst op de blockchain bewogen.

Dus stel je hebt ooit voor 100 euro een beetje bitcoin gekocht, dan is de gerealiseerde waarde nog steeds 100 euro. Terwijl de marktprijs in de tussentijd wel gestegen kan zijn.

Stijgt de gerealiseerde waarde, dan is dat een signaal dat er meer koopvolume op gang komt want kopers kopen tegen een hogere marktprijs.

De totale gerealiseerde marktwaarde heeft nu een nieuw record geschreven met ruim 416,3 miljard dollar.

Concluderend, houders van bitcoin nemen een beetje winst maar on-chain zijn er geen signalen dat dit massaal gebeurt, mede omdat het het aantal bitcoin bij beurzen nog steeds dalende is.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin on-chain utxo sopr

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties