Rentebesluit Bank of Japan helpt bitcoin ook

628 totale weergaven
japan crypto

Bitcoin is bezig aan een imposante reeks van stijgingen en flirt momenteel met de 64.000 dollar. Die stijgingen kwamen onder andere na de renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank, maar kregen ook dankzij de Bank of Japan een vervolg.

Rentebesluit Bank of Japan cruciaal voor bitcoin?

De Bank of Japan koos er vanmorgen voor om de rente op hetzelfde niveau te houden, waarmee een meltdown zoals we die in augustus zagen werd voorkomen.

In augustus verhoogde de Bank of Japan onverwachts de rente om de Japanse yen te beschermen. Als gevolg daarvan begon de afwikkeling van de zogenoemde Yen Carry Trade.

Met de Yen Carry Trade zetten investeerders in op verdere dalingen van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, door yen-leningen af te sluiten en dollar-assets te kopen.

Op 5 augustus kwam die populaire trade in gevaar, nadat de Bank of Japan de rente verhoogde en de Japanse yen in waarde toenam ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Als gevolg daarvan kwamen investeerders met die yen-leningen in de problemen en moesten ze dollar-assets verkopen om zichzelf te redden. Daardoor klapte op 5 augustus de markt in elkaar. Nu waren investeerders bang dat we vandaag een herhaling van zetten kregen, maar die bleef dus uit.

Geen haast in Japan

Na de renteverhoging van augustus zag BoJ-gouverneur Kazuo Ueda geen reden om opnieuw voor een verhoging te kiezen. Volgens Ueda is de economische groei solide, stijgende de lonen en de consumptie en blijft ook de inflatie in de buurt van het target van 2,0%.

Het zijn met name de volatiele markten en de onzekerheid over een zachte landing voor de Amerikaanse economie, die de BoJ dwingen om wat langer te wachten met het verhogen van de rentes.

“De vooruitzichten voor overzeese economische ontwikkeling is hoogst onzeker. De markten zijn onstabiel. We moeten deze ontwikkelingen voorlopig nauwgezet volgen”, zo vertelde Ueda op de persconferentie na het besluit om de rente op 0,25% te houden.

Verder zorgde de recente opleving van de yen voor een verminderde opwaartse druk op de importkosten, waardoor het risico op een stijging van de inlandse inflatie afneemt. Om die reden kunnen we ons wat meer tijd verschaffen om een beleidskeuze te maken”, aldus Ueda.

Bitcoin lijkt hier wel goed op te reageren, want de koers lijkt nog altijd op de 64.000 dollar te mikken.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....