Review: seed phrase van jouw Bitcoin opslaan met de CRYPTOSAVER

In deze review bespreken we de CRYPTOSAVER. Er is weer een nieuwe Nederlandse bitcoinnderneming die zich stort op de wereld van metal wallets. Dit is een manier om jouw bitcoin op een veilige(re) manier op te slaan, vergeleken met een paper wallet.

Fysieke wallet

Als je een bitcoin wallet aanmaakt en een private key genereert, moet je deze zelf opslaan. Dat is inherent aan bitcoin: er is niet automatisch iemand die het geld voor jou bewaart.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Om dit ‘not your keys, not your coins’ iets makkelijker te maken, is BIP39 in het leven geroepen. Dit is een manier om de private key op te schrijven als 12 of 24 woorden.

Maar dan komt de volgende vraag: wat doe je met deze seed phrase? Je kunt het op papier schrijven, in een versleuteld documentje op een harde schijf zetten, als brain wallet inzetten, maar je kunt het ook in een stukje metaal stansen of graveren. CRYPTOSAVER is een van deze (nieuwe) oplossingen.

Wij ontvingen een starter set en zullen hieronder onze bevindingen delen. Allereerst wordt de de CRYTPOSAVER geleverd in een mooi ruime behuizing, waardoor de unboxing experience goed begint.

Review: seed phrase van jouw Bitcoin opslaan met de CRYPTOSAVER

Het pakket bestaat uit een graveerpen (inclusief batterijen), metalen plaatjes, een metaalstift, enkele veiligheidszegels en extra (reserve)tools.

Review: seed phrase van jouw Bitcoin opslaan met de CRYPTOSAVER

Stappenplan

Als je wilt starten komt er weinig poespas bij kijken. Behalve één kantje met tekst, spreekt het aardig voor zich. De stappen die worden uitgelegd zijn de volgende:

  • Genereer een seed phrase;
  • Graveer deze in jouw CRYPTOSAVER;
  • Zet alles in elkaar en schroef het vast;
  • Bewaar dit op een veilige plek;
  • Vernietig jouw paper seed;
  • Relax en sleep well.

Voordat we beginnen vallen er een aantal dingen op. Naar verluidt is het product gemaakt van roestvast staal (316L), waardoor het corrosiebestendig is. Ook heeft elk product een uniek identificatienummer. Dit kan nuttig zijn voor de notaris of erfgenamen. Ook kun je meerdere ‘plates’ in één ontwerp kwijt.

Review: seed phrase van jouw Bitcoin opslaan met de CRYPTOSAVER

Het idee is erg simpel en minimalistisch gehouden, terwijl er wel aandacht is besteed aan de presentatie. Een graveerpen die op batterijen werkt is alles dat nodig is. Slaghamers of kraspennen zijn daarmee buiten beschouwing gelaten.

Qua technische kennis wordt er weinig gedeeld, zoals het feit dat je aan de eerste vier letters van een seed genoeg hebt om het juiste woord op te schrijven. Alhoewel het voor de gebruiker niet per se nodig is, is wellicht goed om dit ergens te benadrukken. Dat is het meest essentiële deel van de seed die koste wat kost goed leesbaar moet zijn.

Review: seed phrase van jouw Bitcoin opslaan met de CRYPTOSAVER

Na het opschrijven van de woorden met de stift en het voorzichtige wennen aan de graveerpen, ging de rest vrij eenvoudig. Een uitschieter kan ‘fataal’ zijn, dus een vaste hand is wel essentieel. De gravering is niet heel diep, maar je kunt ‘in het licht’ en in de reflectie goed zien dat de woorden goed zijn overgenomen.

Review: seed phrase van jouw Bitcoin opslaan met de CRYPTOSAVER

Review

Er zijn wel een aantal punten die tijdens de review naar boven kwamen:

  • Ondanks dat er twee plaatjes worden meegeleverd, kan het handig zijn om een klein testplaatje erbij te krijgen, om te zien de graveerpen reageert. Dan kan de gebruiker even kort met de tools spelen, door bijvoorbeeld het logo van CRYPTOSAVER even over te trekken. Op de site wordt verwezen naar een leeg blikje als testoptie, maar daar kwam de auteur pas achter toen hij al klaar was.
  • Een echte tip is om blokletters gebruiken als je met stift de seeds opschrijft. Dit kan het graveerproces heel erg vereenvoudigen.
  • Wellicht is het handig om een manier bij te leveren waarmee je makkelijk de stift van het metaal af kunt halen. Dan kan de gebruiker controleren of alles diep genoeg gegraveerd is. Dit staat overigens op de website al wel aangegeven (alcohol, nagellak remover of WD-40), maar de praktijk leert dat men vaak direct (en alleen) aan de slag gaat met wat er in het doosje is meegeleverd.
  • De verleiding is erg groot om de plaatjes terug in de doos te doen om het dan op een open plek te laten liggen. Misschien is het goed om dit nog ergens extra te benadrukken dat het bewaren van de metalen plaatjes op een veilige plek essentieel. Het staat al wel als als één van de zes eerder genoemde stappen, maar de kans is groot dat men na het graveren niet de uitleg erbij pakt.
Review: seed phrase van jouw Bitcoin opslaan met de CRYPTOSAVER

Conclusie

Al met al is de CRYPTOSAVER een mooi hoogwaardig product om de stap te maken van paper seeds naar metal seeds.

Qua prijs (van momenteel net geen 80 euro) zit dit product in het hogere segment van de metal wallets. Qua uitstraling is dit terecht, alhoewel er meer documentatie beschikbaar mag zijn over de hufterproof tests met de CRYPTOSAVER. Overigens kun je op de website losse onderdelen bestellen, zoals extra plaatjes of zegels.

Een test zoals Jameson Lopp die heeft gedaan met metal storage apparaatjes (met onder andere vuurbrander-testen) heeft de redactie van bitcoinmagazine niet gedaan. Op de website van CRYPTOSAVER staat wel een foto van een dergelijke test, maar resultaten hiervan zijn (voor zover bij ons bekend) niet gedeeld.

Notitie: de video over de hufterproof vuurtests zijn later opgestuurd naar de redactie. Dit, net als enkele andere feedbackpunten, worden opgepakt en verwerkt in de volgende versies.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwswallet

1 comment